Foto:

Sticket » Hur tänkte du nu, ministern?

Näringsminister Jesper Josefsson (C) svarade i fredagens tidning på en insändare om brorenoveringen över Lemströms kanal som tidigare infrastrukturminister, numera lagtingsledamoten, Christian Wikström (Ob) skrivit. Själva sakfrågan kommer inte att kommenteras i det här sticket, men väl insändarsvarets första mening.

Minister Josefsson skrev: ”Jag tycker inte att lagtingspolitiker ska föra debatt på insändarsidor sinsemellan eftersom man endast är ett mejl/korridorsamtal bort”. Det torde få varje förespråkare för ett öppet samhälle att reagera.
Vad menar ministern, egentligen? Är det skadligt att det åländska folket får ta del av våra folkvaldas funderingar kring beslut som påverkar såväl invånarna som näringslivet? Anser han månne att det politiska arbetet ska ske bakom lykta dörrar, oåtkomligt för de väljare som valt såväl honom själv som ledamot Wikström och övriga heltidspolitiker till de finaste ämbetena på Åland?

Jesper Josefsson brukar ofta i debatten tala om att tonen i politiken måste bli mer vänlig, att man ska söka mer samförstånd. Det är bra och fint, men samtidigt motarbetar det den öppna demokrati vi är så stolta över om det innebär att folket ställs utanför bakgrunden till beslutsfattandet.

Ja, vi behöver en hövlig debatt, men vi behöver också mer transparens till maktens korridorer, inte mindre. Och då är offentliga debatter på, till exempel, insändarsidor något gott – inte något ministrar borde agitera emot.

Jonas Bladh

Hittat fel i texten? Skriv till oss