Insändare/Replik

Rysktalande i majoritet i Ukraina

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

I ett genmäle vidhåller Jerker Örjans (JÖ) i mycket svepande meningar att den ryska befolkningen i Ukraina var diskriminerad år 2013 och så även i dag. JÖ påstår rent av att jag försöker ursäkta en ukrainsk språkdiskriminering.

Vad jag framhöll var att de ryskspråkiga är i majoritet på Krim och att de flesta i Ukraina pratade och pratar ännu i dag ryska. Ja även de flesta av de flyktingar från Ukraina som finns i dag på Åland talar endast ryska. Vad består denna språkdiskriminering av?

Jag trodde först att jag läst fel vad JÖ i sin första insändare skrev som jag här upprepar: Det finns gott om information om den ryskspråkiga minoritetens situation i Ukraina. På plats i Ukraina hade jag själv möjlighet att tala med representanter för den ryskspråkiga minoriteten 2013 innan annekteringen av Krim.

Man talade bland annat om språklig diskriminering på universitetsnivå och att tillgången till nyhetsmedier på minoritetsspråk med lagstiftning reducerats drastiskt. Mina vänner från Ukraina förstår ingenting av detta! Om man är på Krim så tillhör man däremot den ryskspråkiga majoriteten både till numerären och språkmässigt. Den ryska befolkningen är i överväldigande majoritet på Krim och denna majoritet blev ännu kraftigare år 2005 då den dåvarande ukrainske rysktillvände presidenten gav tillåtelse för en rysk flottenhet att arrendera baser på Krim i 20 års tid. Vi vet vad som hände.

En vacker dag tog man av sig uniformen och i fritidskläder övertog man makten. Hela västvärlden sov inklusive president Obama. Jag försökte komma med en gissning i vad diskrimineringen bestod av genom att berätta om att man infört en tvåtimmars språkundervisning per vecka i de ukrainska universiteten samt att utländska språk dubbas till ukrainska.

Även jag var inbjuden till Bomarsundssällskapets gruppresa till Krim år 2013 men då jag denna tid bodde i Ryssland hade jag inte tillfälle att närvara. Det hade varit intressant att åse de platser som omtalats under Krimkriget 1854-1855.

Johan G. Granlund

Godby