Fredrik Björklöf spelade mycket golf för tio år sedan.
– När vi skulle få barn tyckte sambon att jag skulle sluta med golfen, det tog för mycket tid, och sa att jag kunde börja grilla i stället, säger han.
Så blev det. Han började med en liten grill som sedan byttes till en större. Sedan dess har han avverkat flera olika och de har genom åren vuxit både i storlek och funktion.
– Det är skillnad på grillar. Det finns bra varianter där man till exempel kan justera luftflöden, gilla indirekt och röka. Billiga grillar duger mest till att grilla direkt med, till det duger korv och biffar. Men de håller inte längre, köper du en billig har du den max två, tre år före den rostar sönder. Så det lönar sig att satsa lite mer, definitivt, säger han.
Själv har Fredrik Björklöf en stor kolgrill som är en meter i diameter, den är perfekt när han har större sällskap över. Han har också en kombinerad grill/smoker som är bra att röka i, en bärbar grill för utflykter och en gasgrill som han köpte i fjol.
– Gasgrillen är min första, men den har inte blivit så mycket använd.
Är det stor skillnad på kol- och gasgrill?
– Det är stor skillnad! Smaken blir annorlunda, grillar man med kol droppar fettet ner på kolet och röken som kommer upp ger en annan smak till maten. Och så blir kolgrillen hetare.
Grillar varje helg
Gasgrillen är på många sätt enklare och smidigare, och många väljer därför en sådan av praktiska skäl.
– Men nog får man i gång en kolgrill på tio minuter också. Folk tror att det tar mycket längre än gas, men med rätt utrustning och lite vana tänder man den nästan lika snabbt, säger Fredrik Björklöf.
Hur ofta grillar du?
– Om det inte kommer några hinder, att vi är bortbjudna eller på resa, blir det nog fredag, lördag och söndag. Hamburgare blir det grillat minst varannan helg. Under coronatiderna med mycket distansjobb grillade jag också lunch ibland, då var det bara att sätta i gång grillen och jobba på medan den gjorde sitt.
Nöt, gris, kyckling, korv och skaldjur som jätteräkor är vanligast på gallret hos honom.
– Allt för sällan blir det fisk, det skulle jag vilja grilla oftare. Man kan grilla desserter också, det gör jag ibland när vi har gäster. Som grillad ananas som jag serverar med glass till exempel. Jag grillar allt!
Tillbehören till proteinet, grillar du det med?
– Det händer. Man kan grilla potatis och slänga dit lite grönsaker, morötter är en favorit på sommaren eller majs när det finns färsk. Och då är det nödvändigt med en enmetersgrill om man ska servera åtta personer!
Vad är det mest oväntade du grillat?
– Sockerkaka! Jag läste någonstans om det i en grillbok, jag läser sådana ibland för att hitta nya saker. Jag kom in på dessertavdelningen där jag läste om grillad sockerkaka. Den ska inte vara alldeles färsk, gärna en-två dagar gammal. Man skär tjocka skivor och grillar dem över direktglöd så ytan blir lite bränd. Och så serverar man glass till.
– Det lät konstigt och gott, men det har jag bara testat en gång. Men det var gott!
Finns det något du ännu inte grillat men skulle vilja testa?
– Jag har ännu inte grillat hel spädgris, som man trär på ett snurrande spett. Men det ska nog bli av någon gång, jag har utrymme på grillsmokern som har ett snurrspett som tillbehör. Eller kanske på gasgrillen, den är en större modell.
Flera nybörjarmisstag
Det finns knep för att lyckas med grillandet och Fredrik Björklöf delar med sig av ett vanligt nybörjarmisstag:
– Det kan vara att man till exempel har en tjock, fin bit entrecôte som man grillar på direktvärme. Där kan den ligga max tre, fyra minuter, sedan är ytan klar och den måste flyttas till indirekt värme, eller tvärtom. Men många kör biffen länge på direkt värme eftersom den inte är klar i mitten och då blir det lite för bränt.
– Ett annat misstag är att man börjar grilla för tidigt, före kolen är tillräckligt het.
Hur vet man när kolen är redo?
– Man ser hur det ser ut och kan också känna över med handen. Kan man hålla handen över gallret i mer än en, två sekunder är det för svalt.
Vad är ditt viktigaste tips för att lyckas?
– Håll grillen ren och putsa gallret efter varje grillning. Man ser skräckexempel på grillgaller som aldrig blivit rengjorda, då finns massor med förkolnade matrester som ger smaker som inte är så behagliga och kanske lite hälsofarliga. Så putsa gallret!
Viktigt med rengöring
Han säger att han ibland grillat hos bekanta som faller in i kategorin.
– Då börjar jag med att putsa grillen och vid nästa besök får de en borste i gåva.
Ett annat tips är att införskaffa en grilltermometer.
– Varför gissa och klämma på biffen när man kan ha en termometer som säger när den är klar? Då kan alla grilla en perfekt biff.
– En annan sak som folk kanske inte vet om är att man, om man har en tjock biff, kan salta den redan kvällen före eller samma morgon. Då går saltet in ordentligt och lägger sig inte bara på ytan. Det är något jag lärt mig under åren, säger Fredrik Björklöf.
På tal om smaksättning, köper du någonsin färdigmarinerat?
– Kyckling kan jag köpa med marinad, men biff skulle jag aldrig köpa marinerat. Där gör jag min egen eller lägger på en egen torrblandning, en rub.