De svenska tunga energimyndigheterna konstaterar båda att regeringens beslut i måndags att närmast helt stänga Östersjön för vindkraft är olyckligt.
13 vindparker är jättemycket elproduktion. Det hade varit mycket välbehövlig ny el främst i södra Sverige, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät, som därmed ser att södra Sverige får leva med högre elpriser längre.
När Energimyndigheten i olika scenarier har skissat på hur Sverige ska möta den kraftigt förväntade elanvändningen de närmaste 20–25 åren ingår utbyggnad av alla energislag, kärnkraft, sol, vindkraft på land och vindkraft till havs.
En tredjedel
Uppemot 50 terrawattimmar (TWh) per år, ungefär en tredjedel av det tillkommande behovet, beräknas den havsbaserade vindkraften stå för i de scenarier som myndigheten skissar på, enligt Martin Johansson, chef på enheten prognos och scenarier på Energimyndigheten.
Stryper man den möjligheten får man problem.
Det är mycket potential som försvinner. Det kan man säga, och det är klart att det får en långsiktig påverkan, säger Martin Johansson.
Enligt Svensk Vindenergis beräkningar var det potentiell elproduktion på närmare 150 TWh per år havsbaserad vindenergi i Östersjön som regeringen drog ner rullgardinen för. Förklaringen var att Försvaret sätter sig emot. Det är nästan lika mycket som svensk elproduktion uppgår till i dag, totalt, och kan jämföras med ett uppskattat behov på någonstans kring 300 TWh om 20–25 år i takt med den gröna industriella omställningen.
Inte omöjligt
Det målet blir nu betydligt svårare att nå.
Jag skulle inte säga att det är omöjligt, men en viktig pusselbit har försvunnit, säger Daniel Gustafsson.
Men då kommer det att behövas väldigt mycket mer ny vindkraft på land i stället, enligt honom.
Ytterligare en följdpåverkan av regeringens besked: Svenska kraftnät behöver se över planerade investeringar i nya elnät, där inkoppling av havsbaserade vindkraftverk är en del.
Vi behöver absolut utvärdera de planerna, säger Gustafsson.