Efter två kvartal i rad med helt uteblivna investeringar i nya vindkraftverk, gjordes två nya beställningar på turbiner under fjärde kvartalet.
Ett trendbrott?
Nej, jag skulle säga att det är för tidigt att säga det, säger Anton Johansson.
Investeringsnivån under hela fjolåret är långt under de nivåer som skulle behövas för att möta det kommande elbehovet som myndigheter och andra skissar upp.
För mycket el
Marknadsförutsättningarna för att bygga nya vindkraftparker är dåliga, enligt Johansson. Det finns många bolag som har alla tillstånd och förutsättningar på plats, men kalkylerna går ofta inte ihop.
Byggkostnaderna har dragit i väg under inflationsåren. Och elpriserna är alldeles för låga, åtminstone i norra Sverige där förutsättningarna för att bygga är bäst.
Det är helt enkelt ett utbudsöverflöd, vilket pressar priserna, säger Anton Johansson.
Ett överskott som, åtminstone på lite sikt, beror på många pausade energislukande industriprojekt.
Nu tycker kanske inte skåningar, eller stockholmare för den delen, att elpriserna är för låga. Men vindkraftsprojekten ligger till övervägande del i Norrland. Och där har elpriset under större delen av 2024 legat kring 10–20 öre per kWh på elbörsen Nord Pool. En tumregel är att vindkraftsägarna behöver ett elpris på i storleksordningen 35–40 öre/kWh för att få kalkylen att gå ihop, enligt Anton Johansson.
Vindkraft och kärnkraft
För havsbaserad vindkraft, som är betydligt dyrare att bygga, är förutsättningarna för vinst ännu sämre för närvarande.
Men trots det – fortfarande ökar produktionen från vindkraften till följd av gamla investeringsbeslut som undan för undan färdigställs. Under fjolåret nåddes nya produktionsrekord och under sexmånadersperioden augusti 2024 till januari 2025 tillverkade vindkraften mer än kärnkraften, enligt statistik från Svenska kraftnät.
Ändå kommer det att dröja innan vinden blåser om kärnkraften på årsbasis. Under sommaren är det ofta klent med vind, vilket drar ner totalen.