Volvos B-aktie har under förmiddagshandeln rusat iväg uppåt med drygt 6 procent.
Ägarna kan samtidigt glädjas åt att kassaflödet ser fortsatt starkt ut, vilket bäddar för ett förslag om höjd utdelning till en ny rekordnivå – nästan 38 miljarder kronor – i lastbilstillverkarens bokslut för 2024.
Vi ger en bra avkastning till våra ägare, säger AB Volvos vd Martin Lundstedt.
"Urstark" finansiell ställning
Trots rekordutdelningen beskriver han koncernens finansiella ställning som "urstark" och lyfter fram att bolaget generar stora skatteintäkter och även driver på när det gäller forskning och utveckling – inte minst i Sverige.
Vi har manöverutrymme. Vi satsar framåt. Sedan ger vi en bra, men också rimlig avkastning till våra ägare, säger Lundstedt.
En stor ökning för orderingången på lastbilar ut i bokslutet. Den ökade till 61 200 lastbilar i fjärde kvartalet, vilket stärker bilden av att Volvo kan få fart på omsättning och lyfta resultatet i år efter fjolårets svacka.
En osäkerhetsfaktor är USA:s nya president: Donald Trump. Det väntas nya USA-tullar och en ekonomisk politik präglad av vallöftet att sätta USA i första rummet från den nya Trumpadministrationen.
Jag tror att man ska vara ödmjuk inför en sådan här situation. Det är ett stort land. Det är en stor materia att hantera, givetvis, med många aspekter, säger Lundstedt.
Enligt Volvochefen står koncernen väl förberedd för det som väntas.
Vi har investerat starkt i Nordamerika över de senaste 6-7 åren. Det är de största investeringarna någonsin, både för Volvo och för Mack på lastvagnssidan. Men det är också investeringar i anläggningsmaskiner, säger han.
Ser möjligheter i USA
Mack är en lastbilstillverkare i USA som ingår i Volvokoncernen.
Vi står starkt. Till exempel är det så att 100 procent av vår produktion av lastvagnar för Nordamerika sker i USA. Så i den synvinkeln har vi en bra grundposition, säger Lundstedt.
Avregleringar och stora satsningar inom exempelvis energi kan också ge klirr i kassan för Volvo, tror han.
Jag tror vi kommer att få se ett antal förenklande faktorer, till exempel när det gäller tillståndsgivning för energisektorn. Det gäller brett i energisektorn, som kommer skapa möjligheter när det gäller utbyggning av infrastruktur och sådana saker. Det är klart att det är bra, både för anläggningsmaskiner men också för Mack – som är starka i de segmenten.