Bakgrunden är regeringens och Sverigedemokraternas besked på fredagen om att man vill förbjuda jägare att ha halvautomatiska vapen av militär typ, som AR-15. Beslutet väckte en kritikstorm inom SD och efter ett partistyrelsemöte på måndagen meddelade Jomshof sin avgång.
Jag tror att man ska ta honom på orden att det handlar om sakfrågan. Det har funnits många strider kring Jomshof under många år och ingenting har tidigare fått honom att kliva bort från en post, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare samt förläggare vid Timbro.
Vapenfrågan har ett viktigt symbolvärde för många medlemmar och aktiva inom SD, enligt Johansson Heinö.
Sverigedemokraterna har en självbild av att man företräder den vanliga människan som ska få vara i fred från politiska detaljregleringar.
Svenska jägare ses som en självklar kärnväljargrupp, även om det är en stor grupp, och man tycker att de genom regeringens agerande ihop med SD får skulden för morden i Örebro helt i onödan.
"Kunnat stå på sig"
Samtidigt representerar frågan oron kring SD:s relation till de övriga partierna i Tidösamarbetet och hur mycket partiet är villiga att anpassa sig.
Under de här två och ett halvt åren med Tidö har det funnits den oron i vissa delar av Sverigedemokraterna – "anpassar vi oss för mycket, släpper vi ut vår profil nu?", säger Johansson Heinö.
Jag tror att det är den reflexen som nu slår ut i vapenfrågan, de tycker att det här är en fråga där de verkligen borde ha kunnat stå på sig.
Det unika med vapenfrågan är dessutom att den inte varit föremål för konflikt i partiet tidigare och att många har utgått från att det finns en enighet.
Tung men inte avgörande
Jomshof har dock en trolig framtid inom partiet, tror Johansson Heinö.
Han är en av de tyngre men han är inte avgörande. Han är inte en av de som förväntas bli minister, han uppfattats vara för radikal för att kunna sitta i regering. Det ger honom mer utrymme att vara frispråkig.
För partiledare Jimmie Åkesson är det nu viktigt att konflikten inte växer.
Det gäller att ha en liten skademinimering nu. Att hålla ihop det här parallellt med att man måste vara pålitlig samarbetspartner med Tidöpartierna.