Självtestet lanseras i samband med alla hjärtans dag och har fått namnet Valentinskalan. Det består av sju frågor som alla är kopplade till olika aspekter av en relation, så som förtroende, emotionell närhet och konflikthantering.
Per Carlbring är forskare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet och har varit med och tagit fram Valentinskalan. Han tycker att det behövs ett test som är gratis och inte tar allt för lång tid att genomföra.
De mätinstrument som finns för parrelationer kan vara väldigt långa, omständliga och dyra. De kan också kännas lite förlegade när det kommer till normer kring hur en partner ska vara, det har vi försökt komma bort ifrån, säger han.
"Bidra till reflektion"
När frågorna besvarats landar man på en poängskala mellan 0 och 21. Ju högre poäng, desto mer harmonisk relation.
En låg poäng innebär inte spiken i kistan för en relation. Resultatet ska snarare bidra till reflektion och vara en utgångspunkt för hur relationen kan förbättras, säger Per Carlbring.
Beroende på vilken poäng man landar på får man olika konkreta tips över hur relationen kan utvecklas. Något som enligt Per Carlbring är viktigt eftersom att parrelationer spelar en betydande roll för den psykiska hälsan.
Exempelvis brukar ångestnivåer minska om man är nöjd med sin relation.
Trovärdighet
För att testa skalans trovärdighet har två omfattande studier genomförts med över 1 300 deltagare som fått svara på de sju frågorna. Resultatet visar på hög tillförlitlighet och starka kopplingar till etablerade mått på relationer.
Sju frågor kan ju kännas som lite för att ringa in något så stort som en relation. Men frågorna fångar upp viktiga aspekter och kan ge bra indikationer på hur relationen mår just nu, säger Per Carlbring.
Testet är gratis och öppet för alla att göra.
![Ett nytt självtest framtaget av forskare på Stockholms universitet kan ge en fingervisning på hur bra din kärleksrelation är.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250214-relationstest-747116dd/a001_NormalThumbnail.jpg)