Enligt lagen får du ha 0,49 promille alkohol i blodet när du framför ett fartyg i det som kallas yrkesmässig sjötrafik. Är alkoholhalten högre än så kan du dömas för fylleri i sjötrafik. Samma om du framför ett flyg eller ett tåg.
Det här tog befälhavaren på lastfartyget Leonie, som grundstötte i Vårdö i september 2023, fasta på när han nyligen hördes i Ålands sjörättsdomstol. Enligt egen utsago hade han druckit öl när fartyget lämnade Färsjundet i Finström en fredagsmorgon vid sextiden. Efter att han somnat vid rodret och kört på grund gjorde myndigheterna fyra timmar senare ett alkotest. Rusmedelsundersökningen visade på 0,39 promille. I lagens mening inget brottsligt alltså – vilket befälhavaren också påpekade under rättegången.
I veckan föll domen. Mannen döms förvisso för att grovt ha äventyrat trafiksäkerheten, men alkoholintaget är – i lagens mening – inte väsentligt.
I ett ösamhälle som Åland är det näst intill tabu att diskutera promillehalter till sjöss. I dagsläget får den som framför sin fritidsbåt vara rätt dragen – 0,99 promille är tillåtet – utan att åka dit.
Men även om en onykter fritidsbåtsförare kan ställa till med mycket skada, både för sig själv och andra, är det ändå stor skillnad på vad du gör på jobbet och vad du gör privat. Merparten av oss får faktiskt inte vara fulla på jobbet. Nolltolerans mot alkohol och andra droger under arbetstid är en icke-fråga och finns nedtecknat i de flesta personalhandböcker. Anledningen, vilken är alldeles självklar för majoriteten, är att man inte kan sköta sitt jobb med rusmedel i kroppen.
På de stora passagerarrederierna råder nolltolerans mot droger. Orsaken är att alla i besättningen är en del av säkerhetsarrangemanget. I händelse av en olycka har varje anställd en dedikerad uppgift; alla behövs för att kedjan inte ska brista. Då måste man vara skärpt. Åker du fast i ett alkotest under arbetstid får du söka dig ett nytt jobb.
Och det är alldeles självklart att det ska vara så. Säkerheten måste gå före suget efter att pimpla öl eller tömma en whisky för att koppla av. Besättningens ansvar för säkerheten kompromissar man inte med.
Nu vet vi inte vilka policyer befälhavaren på Leonie arbetade efter – och det är kanske irrelevant – men hans resonemang är både skrämmande och nonchalant. Att framföra ett fartyg, stort som litet, i en farled kräver uppmärksamhet och koncentration. Också en liten båt kan ställa till med stor skada. De senaste åren har vi sett flera exempel på nära på-incidenter där det kunnat sluta väldigt illa.
I det här fallet var det en mindre lastbåt med en besättning på tre personer som körde på grund. Varken besättningen eller någon annan kom till skada vid grundstötningen, och tur var det.
Men som befälhavare och högst ansvarig ombord på ett fartyg kan du under inga omständigheter ta några risker. Nykterhet måste vara en självklarhet.
Sandra Widing
tel: 26697