Hela 850 larvbon har hittats i staden och det har visat sig att Odense fått in dem via importerade ekar från Tyskland.
Larvernas gifthår kan lossna vid lätt beröring eller bara genom att larverna rör sig. Håren, som kan spridas flera kilometer med vinden, kan orsaka smärtsamma och svårläkta skador.
Två företag med erfarenhet av larvbekämpning i Tyskland anlitas av kommunen. Det ena ska med start vecka åtta samla ihop larvbon och lägga dem i påsar, som sedan ska behandlas som farligt avfall. Det andra företaget ska spruta vatten och skum på träden för att hår från larverna inte ska kunna spridas.
Samtidigt sätts varningsskyltar upp i de områden där bon hittats, med instruktionen att inte röra larver, bon eller ekar.
Att bara avlägsna bona räcker inte, för ägg finns kvar i träden och de kommer att resultera i nya larver i april och maj. Dessa kommer att bekämpas med varmvatten, skum och bekämpningsmedel, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
![Håren från ekprocessionspinnaren kan spridas med vinden. Människor som får dem på sig kan drabbas av smärtsamma och svårläkta skador. Arkivbild.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250207-danmarkgiftlarver-31c138b0/a001_NormalThumbnail.jpg)
![Fakta om fjärilen ekprocessionspinnare.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250207-danmarkgiftlarver-31c138b0/a002_NormalThumbnail.jpg)