Under den senaste våldsvågen, med i snitt ett sprängdåd om dagen i januari, har många sprängningar riktats mot fastigheter som ägs av bostadsrättsföreningar, skriver DN.
Sprängningar och andra våldsdåd riktas emellertid inte enbart mot personer i den kriminella miljön – även bland annat anhöriga eller släktingar har varit utsatta. Men att utesluta en kriminell – eller en person som skulle kunna tänkas vara måltavla för våldsdåd – från en bostadsrättsförening är svårt.
Man har ett starkt besittningsskydd som bostadsrättshavare. Att någon är dömd för brott som inte är kopplade till bostaden, eller har en släkting som begår brott, är inte tillräckligt för att säga upp någon från sin bostad, säger Ulrika Blomqvist, vd och jurist på organisationen Bostadsrätterna, till DN.
Det är även svårt att neka nya medlemmar i en bostadsrättsförening.
Det räcker inte att någon bara är dömd för brott. Och att säga nej till någon vars släkting är kriminell håller inte, säger Ulrika Blomqvist.
I fjol somras beslutade riksdagen om en skärpning i hyreslagen som ska göra det lättare för värdar att vräka kriminella hyresgäster. Men något motsvarande finns inte när det kommer till ägare av bostadsrätter.
För att en bostadsrättsinnehavare ska förverka sin bostadsrätt krävs det, när det kommer till brott, att lägenheten helt eller till väsentlig del används för brottslig verksamhet.