Regeringspartiet Liberalerna offentliggjorde i går sitt 13 sidor långa valprogram. Partiet vill aktivt jobba för färre kommuner, men nöjer sig inte med fyra, utan vill gå in för två: en faståländsk kommun och en skärgårdskommun.
– Vi har en lagstiftning att förhålla oss till, men på sikt behöver vi arbeta för att få en faståländsk kommun. Och om gällande lagstiftning inte fungerar kommer vi att gå in för det här, säger vice ordförande Ingrid Zetterman.
Partiet vill ändra näringsrätten i syfte att skapa globala företag på Åland genom att slopa kravet på svenska som internt verksamhetsspråk samt kravet på två tredjedelar ålänningar i styrelserna.
Hur ska man säkra svenskan om man släpper på reglerna?
– Vi menar att näringsrätten i dag inte säkrar det svenska språket. Se till exempel på Jysk. Näringsrätten fungerar inte som ett skydd för att all service utåt är på svenska. Det behöver finnas tydliga paragrafer som ger LR möjlighet att vidta åtgärder ifall företagen bryter mot bestämmelserna.
Samma gäller jordförvärvsreglerna, säger Ingrid Zetterman. I dag kan man kringgå dem genom att till exempel bilda bolag.
– Man behöver föra diskussioner om hur vi kan utveckla Åland och stärka inflyttningen, särskilt i skärgårds- och glesbygdsområden. Många fastighetsägare där äger stora markområden som är noll värda för dem.
Mer kollektivtrafik
Ett övertagande av fordonsbeskattningen är en del av Liberalernas klimatpolitik.
– Privatbilismen är stor på Åland. Vi är en av världens mest biltäta regioner och har en ganska gammal bilpark, vilket är känt sen länge. Här skulle vi kunna göra en stor insats med gröna skatteväxlingar. Finland verkar inte vara redo, men vi är redo.
Vill ni återinföra skrotningspremien?
– Det är två olika frågor. Som jag ser det handlar skrotningspremien om att få bort bilkarosser från skogarna, medan fordonsbeskattningen handlar om att köpa mer miljövänliga bilar.
– Det finns möjlighet att överväga det i framtiden, men det är inte med i vårt valprogram.
Dessutom vill partiet utöka kollektivtrafiken, i synnerhet på axeln Mariehamn-Jomala-Godby.
– Axeln mellan tätorterna är viktigast. Där är det mest sannolikt att vi får till ett pendlingsmönster.
När det gäller klimat- och miljöfrågor vill man komma bort från symbolpolitiken, säger Ingrid Zetterman, och i stället handla.
– Vi har försökt hitta frågor där vi på riktigt kan påverka, äger hon och nämner bland annat ”rejäla stöd” till företag som är beredda att ställa om och anläggandet av våtmarker.
På sikt vill man se Högskolan på Åland som ett centrum för Östersjöforskning.
Revidera hemvårdsstödet
På den sociala sidan vill man utöka användningsområdena för servicesedlar, och införa ett gemensamt högkostnadsskydd för social service och vård vid ÅHS. För det senare krävs en lagändring, eftersom det belastar såväl kommunernas som landskapets budgetar.
Dessutom vill man revidera hemvårdsstödet.
– Ett absolut krav från vår sida är att förbudet mot att arbeta ska bort, säger Ingrid Zetterman.
Ni säger inget om storleken på stödet eller antal år det ska beviljas?
– Vi återkommer till den frågan. Det här handlar om att öka flexibiliteten och stärka försörjningen.
Axplock ur Liberalernas valprogram
• Studerandehälsan utvidgas till att omfatta alla unga, även de som inte studerar.
• Alla ska ha råd att gå i gymnasiet. Särskilda insatser för skärgårdsungdomar. Här vill man se över studiestödet och framför allt bostadsbidraget.
• Åland går miste om stora penningsummor från EU. En resurs behövs för att vi ska bli bättre på att söka medel.
• Modernisera alkohollagen för att öka tillväxten i restaurangbranschen och dryckesindustrin.
• Ålands kulturdelegation får riskmedel som kan delas ut om kulturevenemang inte bär sig.
• Helt eller delvis professionalisera ÅHS-styrelsen.
Sandra Widing