Under 1800-talet blev en öppen hyllmöbel populär. Den brukar kallas étagère eller etagär och ibland atenienn. Ordet étagère kommer från franskan och betyder “hylla” eller “ställning”. Svenska akademins ordlista förklarar ordet etagär så här: ”fristående anordning med hyllor i flera plan för prydnadssaker.” I England uppstod under den viktorianska eran behov av möbler för visning av den stora ansamlingen av krimskrams som blev typisk i hemmen. Industrialismens framväxt gjorde att mindre bemedlade kunde köpa prydnadsföremål som skulle exponeras. Likaså fotokonstens uppkomst gjorde att behovet av exponeringsytor för inramade fotografier uppkom.
Etagär tillverkades i flera nystilar under 1800-talet. Det fanns såväl mer strama hyllmöbler närmast influerade av empiren som mer utsirade etagär i nygotik, nyrenässans och nyrokoko. Även etagär i jugendstil tillverkades. En folklig variant växte fram där man genom att limma trätrådrullar på varandra erhöll utsirade kolonner för att hålla upp hyllplanen. Genom att sedan ådringsmåla möbeln blev den förvånansvärt ståndsmässig. En etagär kunde också utformas som en hörnmöbel.
På Åland kom hemmen att få ett helt nytt föremålsbestånd genom sjöfarten. Sjömän köpte hem, inte bara användbara bruksföremål i främmande hamnar, utan också prydnadsföremål. Sjömännens reseminnen bestod ofta av snäckor och exotiska uppstoppade eller torkade djur. Dessa fascinerande främmande objekt ville man naturligtvis visa upp. Etagären var utmärkta för detta och blev en viktig statusmarkerande möbel hos såväl förmögna skeppare som enkla sjömän.
Dagens inredningsidealt inget till övers för överbelamrade prydnadshyllor. Etagären har således inte varit särskilt eftertraktade under de senaste decennierna. På bondauktionerna under andra hälften av 1900-talet betalades de dock rätt högt. Mästarmäklaren Ollas-Nisse kunde på sin tid lätt få en atenienn uppropad till flera hundra mark. Man kan nu se en viss förändring i intresset för föremålsansamlingar i inredningen. Det kan tänkas att möbeln har en renässans framför sig då det sterila prylfattiga idealet börjar luckras upp. På de större auktionshusen säljs etagär kontinuerligt. Priserna varierar, men det är sällan man måste betala mer än 1.000-1.500 kronor i Sverige. På auktioner i Finland har prisbilden varit än lägre. För knappt 100 euro har man kunnat ropa in dekorativa etagär de senaste åren.
Kjell Ekström