I grunden är han byggare, Zacharias Kalm. Efter grundskolan visste han åtminstone att han inte ville bli sjöman och att han gillar att jobba med händerna. Slutsatsen ledde till att han valde husbyggarutbildningen vid Ålands gymnasium. Fortfarande jobbar han på byggen och trivs.
– Det händer alltid något. Man är aldrig stillasittande, säger han.
Som bäst är han med och ställer i ordning för Rockoff-festivalen på torget i Mariehamn. Första året han var engagerad i evenemanget jobbade han med scenbiten.
– Jag tror att det var andra året den ordnades på Mariepark.
Till en början var han en så kallad scenråddare. Han rullade in och ut grejer åt artisterna. Snart var han även med och byggde upp scenen och VIP-läktaren. Småningom blev han scenchef.
– När Rockoff var tillbaka på Torget för kanske 15 år sedan började jag jobba mer med själva byggandet. Byggbiten har utvecklats genom åren
Det här året anordnas Rockoff i en lite avskalad version.
– Jag ser till att området blir uppbyggt. Jag är inhyrd av Mileta Zeljko från Mariepark för att se till att Rockoffområdet blir uppbyggt.
Startade Zevents
Genom arbetet med Rockoff fick han upp ögonen för att starta eget företag.
– Det finns att göra inom evenemangsbiten. Men när jag startade företaget 2013 var det mer som en hobby. De senaste fyra åren har det däremot mer övergått till att jag ska kunna leva på det. Det har gått uppåt.
Dels tror han att efterfrågan har ökat, dels att det handlar om att inte begränsa sig till att binda sig alltför mycket kring bara tekniken. För honom handlar det om att erbjuda och leverera ett helhetskoncept.
– Jag hjälper så mycket jag kan!
Ännu jobbar han heltid som byggare och i princip därutöver heltid med det egna företaget. Det handlar om att våga ta steget, säger han. Alltmer börjar han också att identifiera sig som egenföretagare.
– 2019 hade jag tänkt sluta som byggare och börja jobba enbart med det egna företaget. Nu är jag glad att jag inte gjorde det – att jag inte sade upp mig.
När festivalen väl är i gång pustar Zacharias ut. De sista detaljerna brukar stå klara strax innan området öppnar. Några nöjeskvällar på evenemanget blir det inte för honom.
– Då är jag ledig! Jag har inget nöje av att gå på det. Jag ser hellre när andra njuter.
Tidigt engagerad
När han är ledig prioriterar han att umgås med familjen. Sonen Elliot fyller två år i september.
– Jag försöker hitta på grejer med dem. Det inkluderar att vara ute på sjön, eller bara vara hemma. Har man hus så finns det alltid att göra.
På fritiden är han dessutom politiskt aktiv. Han är ersättare i kommunfullmäktige i Hammarland och ordinarie i byggnadstekniska nämnden. De politiska partierna kan han dock känna en skepticism till, eftersom han uppfattar en tendens till att man ofta gör som man alltid har gjort.
– Det gillar jag inte. I stället borde man fråga sig om saker och ting verkligen funkar.
Även om han tidigare har ställt upp i lagtingsvalet kan han i dag, som livet ser ut just nu, inte tänka sig att ställa upp igen. Han känner att han kan göra mer nytta ute i samhället.
Dessutom inser han hur mycket han lär sig genom kommunpolitiken.
Redan i 15-16-årsåldern blev han föreningsaktiv. När han märkte att det inte fanns någonstans att vara för ungdomar i Hammarland – att det saknades en samlingslokal inom kommunen – var han med och såg till att Hammarlands ungdomsförening fick en nystart.
– Vi ville ha någonstans att samlas och ställde i ordning i Hammarbo. Det blev en stadig ungdomsverksamhet. Jag och min bästa vän gick med i styrelsen.
Vägen till att gå över till att bli ordförande blev naturlig. Det har han varit i tio år. Han är även ordförande för Ålands ungdomsförbund. Men överlag har han lämnat en del styrelsearbete.
– Man gör det man brinner för, sedan lägger man det åt sidan.
Just styrelsearbetet lyfter han fram som en viktig bidragande orsak till att han har koll på budgetar, planering och ekonomi överlag.
– Styrelsearbetet är otroligt viktigt.
Viktiga ideella arbetet
Bekymrat nämner han förändringen han har sett kring det ideella arbetet i samhället. När han började fanns ännu rätt mycket ideellt engagemang. I dag upplever han det som att särskilt unga ställer motfrågan: ”Vad får vi för det?” om de tillfrågas att engagera sig.
– Därför har jag suttit kvar och försökt göra någon sorts modernisering av det ideella arbetet.
Samtidigt säger han att ungdomsförbundet nog ändå har kommit närmare ett ökat ideellt engagemang än för några år sedan då det ännu bara minskade. Han beskriver ett nytänkande som det gäller att få även de äldre att förstå. Och så handlar det förstås om den ekonomiska biten.
– Stödet från kommunerna skiljer sig åt. Vissa har och vissa har inte ett stöd, säger han om stödet till ungdomsföreningarna.
Zacharias påminner om det viktiga i att byta ut sig själv eller att bli utbytt av någon annan när man är nöjd och mättad i sitt styrelsearbete. Fortfarande tycker han själv att det är lika kul att jobba med ungdomsföreningen och -förbundet.
– Ibland undrar jag vad fasen jag håller på med, sedan kommer glöden tillbaka när jag ser att det händer något.
Han ser ändå ett hopp för ungdomsföreningslokalerna ute i kommunerna. En chans att de på nytt ska bli samlingslokaler inom respektive kommun.
– En stadig ungdomsverksamhet och en plats att umgås och arrangera kulturella saker på. Som förr, men i en mer modern version. Det är en dröm!
Ålänningarnas bästa sida
På frågan om särskilda händelser han minns från åren med Rockoff, säger han:
– Det har alltid varit många unika saker som har hänt, som normala människor inte vet. Den jag minns mest var när det var vulkanutbrott på Island och Veronica Maggios bandmedlemmar och instrument satt fast på Island. Natten innan hennes spelning jobbade vi för att hitta musiker och instrument.
Det löste sig, då också. Bandet hade inte spelat tillsammans tidigare, men Veronica själv styrde upp det musikaliska.
– Vi blev bara 30-35 minuter sena med spelningen. Den dagen kommer jag alltid att minnas!
Byggnadsmässigt har det hänt en hel del genom åren. Det har kommit fel grejer eller som den gången då VIP-läktaren byggdes efter fel ritning. Den blev för liten.
– Vi jobbade hela natten och det ordnade sig, berättar han samtidigt som han tar en paus i intervjun och efterlyser beställt virke som saknas.
I sammanhanget nämner han ålänningarnas vilja att ställa upp när det gäller – när Åland visar sig från sin bästa sida. Och hur skönt det är när det är så. Veronica Maggios upplevelse var av att allt sköttes väldigt proffsigt från åländskt håll.
– Hon fick högprioritering härifrån. Artister blir ofta chockade över hur hjälpsamma och professionella vi är.
Själv är Zacharias otroligt strukturerad inom företaget och föreningslivet. Han har stenkoll på siffror och tider. När det gäller Rockoff eller egna jobb finns det aldrig några frågetecken. Privat är han inte lika strukturerad. Där hyllar han sin sambo Ida Holmberg som ofta räddar honom.
– Jag är väldigt lösningsorienterad. Om det inte går som planerat hittar jag snabbt en ny plan.
För honom är det viktigt att inte visa om man är sur, arg eller bitter. Han vill helt enkelt inte att att andra ska märka det.
– Jag tycker att man ska vara professionell på den biten.
Antar utmaningar
Bland hans drömmar finns att ta över eventbranschen på Åland, inom teknik- och producentskap. Att leva på det och ha anställda. Han vill ställa upp för folk.
– Det är min målsättning – att göra kunden nöjd. Helst vill jag att alla ska vara nöjda.
Det finns för Zacharias inte på kartan att gå på lunch klockan elva bara för att det är planerat, om det finns annat som behöver fixas just då. Han inser också vilken stor nytta han har av sin byggerfarenhet, inte minst i uppbyggandet av Rockoff.
– Det är nog a och o. Jag vet hur alla moment fungerar.
Han är nyfiken och vill lära sig nya saker, och antar gärna nya utmaningar. Och så har det nog alltid varit, funderar han. Under uppväxten sportade han även en hel del. Framför allt blev det fotboll. Det började han spela redan som liten. Som mest spelade han i 15-16-årsåldern. När han någon gång varvar ner kan det hända att han tar sig en lat stund hemma. Framför allt kopplar han av när han ser på fotboll. Numera blir det främst Premier League. Arsenal är hans lag.
– Jag vilar upp mig och får ny energi bland annat genom att se på fotboll, inte genom att sova. Jag jobbar som bäst när jag inte har sovit någonting, säger han småleende.
Stort firande
I februari nästa år kommer han att arrangera en tredagarsfestival – Åland musik och dans – som är en del av firandet av Åland 100 år. Zacharias kommer att fixa helheten.
– Jag vill att det ska vara en helg för alla ålänningar att fira Åland. En festival för alla. Samarbete kommer bland annat att ske med Kulturföreningen Katrina.
Planen, berättar han, är att visa upp det bästa och det mesta som finns vad gäller åländsk musik och dans inom alla tänkbara genrer. Hittills är tanken att artistutbudet ska vara enbart åländskt. Han påminner om hur mycket Åland har att erbjuda ur kulturellt hänseende och inser att man inte ens kommer att få plats med alla som skulle kunna tänkas medverka och uppträda.
– Varje dag kommer att avslutas storslaget, säger han och nämner som exempel hundra gitarrister på scen som kompar sångare.
Han vill också involvera restaurangerna på Åland och även engagera kyrkorna med kyrkomusik. Summa summarum hoppas han att alla sätter konkurrensen åt sidan och samarbetar.
– Det är vår vision. Man vinner mest på att samarbeta!
Han inser att arrangemanget kommer att kräva mycket av honom. Men det är just det han gillar, att anta utmaningar.
– Det är jätteroligt, men jättemycket jobb.
Som bäst är Zacharias även aktuell med Sail Åland där han har anlitats för att sköta scenen och tekniken. Även om coronaläget fortfarande är osäkert tror han på evenemangsbranschen och att den även börjar lära sig att tänka nytt och anpassar sig. Han upplever det som att Åland har varit väldigt bra just på att anpassa sig.
– Nya evenemang skapas och nya sätt att verka för företag. Ålänningarna är vana att göra själva. Det är jättebra!
Zacharias Kalm
Ålder: 29 år.
Bor: I Hammarland.
Yrke: Egenföretagare.
Familj: Sambon Ida Holmberg och sonen Elliot Kalm.
Intressen: Familjen, sport, att anta nya utmaningar och hjälpa andra.