– Vi verkar för alla hundägares bästa och vi vill gärna nå ut till den vanliga hundägaren som kanske inte är aktiv inom någon av de föreningar som finns, säger Christel Sundman, ordförande i styrelsen för Ålands kenneldistrikt.
Hon tycker att det kan vara svårt att nå ut till hundägare och hoppas därför att den som har frågor eller funderingar tar kontakt med Ålands kenneldistrikt.
– Det kan vara vilka frågor som helst. Kan vi inte svara så tar vi reda på saker eller så hänvisar vi till någon som kan hjälpa, säger Marina Ekqvist, sekreterare i styrelsen.
Ålands kenneldistrikt står bakom olika officiella kurser och prov som ordnas av de olika föreningarna.
Men kenneldistriktet ordnar också olika utbildningar som till exempel grundkurser för provfunktionärer, uppfödare och ringsekreterare.
– Det är för att det ska få ett formellt godkännande och behörighet då de gått igenom kurserna, säger Marina Ekqvist.
Redan i mars ordnas grundkurs för provfunktionärer och även en kurs för uppfödare som har ambitioner att starta kennel och få ett kennelnamn.
– Vi har kennelkonsult Minna-Lotta Kivinen som bland annat håller uppfödarkurserna här på Åland, säger Christel Sundman.
Men man behöver även ordna en kurs för ringsekreterare eftersom det krävs en del sekreterare vid den stora utställningen som kenneldistriktet ordnar i september varje år.
– Som det är i dag behöver vi få in ringsekreterare utifrån annars skulle vi inte klara oss, säger Christel Sundman.
Utställningen ett jättearrangemang
Det allra största evenemanget som Ålands kenneldistrikt ordnar är hundutställningen Åland dogshow. Den ordnas i september och vanligen kommer det runt 2.000 hundar till utställningen.
– Vi delar upp de olika hundgrupperna på två dagar så det är ungefär 1.000 hundar varje dag som bedöms av 14 domare. Det är ungefär vad vi mäktar med under en helg då det behövs en hel del funktionärer, säger Marina Ekqvist.
Det är Ålands kenneldistrikt som står som arrangör men det mesta arbetet gör av de lokala hundföreningarna som ställer upp med personal till olika saker.
– Det är utställningen som gör att vi ekonomiskt kan existera. Vi får inget bidrag förutom ett litet från Finska kennelklubben, säger Christel Sundman.
På grund av coronapandemin blev utställningen 2020 inställd.
– Förra året kunde vi genomföra den men det var länge oklart om vi skulle lyckas. Men det ordnade sig och cirka 1.500 hundar deltog, säger Marina Ekström.
Vanligen brukar allt vara bokat och klart redan tidigt. Domare och funktionärer är klara redan före sommaren. Men i fjol blev allt klart först i augusti.
– Vi visste inte in i det sista om det skulle bli av. Vi hade en plan på att vara ute men den planen lockade inte så mycket så vi är glada över att utställningen kunde genomföras inne i Eckeröhallen, säger Christel Sundman.
Hon påpekar också att det kanske inte är riktigt känt hur stor grej utställningen faktiskt är för Åland.
– Det är inte bara hundar som kommer hit de har med sig sina mattar och hussar och ibland hela familjer. De reser hit, bor här och bidrar ekonomiskt till de åländska samhället under lågsäsong, säger Christel Sundman.
På utställningen framhålls det åländska både i priser och på annat sätt.
– Vi har till exempel rosetter i åländska färger och åländska produkter som priser. Det uppskattas och många deltagare återkommer år efter år, säger Christel Sundman.
Drömmar och idéer finns
Inkomsterna från utställningen är viktig för Ålands kenneldistrikt som har kostnader för kansliverksamheten.
– Vi jobbar i princip ideellt men hyror och annat ska betalas. Vi delar också ut eventuellt överskott till de olika föreningarna då vi har möjlighet. Vi skulle önska att vi skulle ha möjlighet till nya och mer ändamålsenliga lokaler i framtiden där vi kunde ha mer verksamhet, säger Christel Sundman.
Önskningarna är också att de ska hålla föreläsningar och skolningar som riktar sig till den vanliga hundägaren.
Redan nu har man en verksamhet som riktar sig till unga. Det är Hundkul där ungdomar samlas för att lära sig mer om hundar.
– Intresset är större än vad vi trodde och nu har vi 20 ungdomar som deltar på de olika träffarna, säger Christel Sundman.
Hundkul är en öppen aktivitet där ungdomarna kommer då de kan och har möjlighet.
– Vi har besökt olika klubbar och gjort olika saker tillsammans med dem. Jag måste nämna Varuboden Åland som sponsorerat denna verksamhet, utan dem hade vi inte kunnat starta detta projekt, säger Christel Sundman.
Intresset för hundar ökar hela tiden både i Finland och på Åland.
– Nu under coronapandemin har det blivit ett riktigt uppsving och det är många som skaffar sig valpar. Därför hoppas vi att vi skulle kunna göra något mera även för de som inte annars deltar i någon av de föreningar som finns. Men det är svårt att veta vad man ska göra. Därför tar vi gärna emot förslag och tips, säger Marina Ekqvist.
– Det är bara att ta kontakt om man har idéer eller frågor, säger Christel Sundman.
Ålands kenneldistrikts styrelse
Ordförande
Christel Sundman
Vice ordförande
Eva Ekström-Andersen
Kassör
Nina Danielsson
Sekreterare
Marina Ekqvist
Medlemmar
Carina Svenblad-Timonen (Viltspår.ax)
Kalle Pettersson (ÅSK)
Sofie Lundström (ÅBSK)
Tessi Sjöblom (ÅRF)
Kim Pihl (ÅRHK)
Lillevi Hagberg (ÅTK)
Ålands kenneldistrikts medlemsföreningar
Agility.ax rf
Agility träningar och kurser
Ålands räddningshundar rf
Räddningshundsverksamhet mm.
Ålands bruks och sällskapshundklubb rf
Allmänlydnad, agility, bruks, tävlingslydnad mm.
Ålands retrieverförening rf
Jakt- och spårkurser och tävlingar för retriever
Ålands stövarklubb rf
Jaktprov
Ålands taxklubb rf
Jaktprov
Ålands Vinthundsklubb rf
Viltspår.ax
Ålands vallhundsklubb rf
Vallhundskurser (vilande)
Ålands älghundsklubb rf
Jaktprov
Ålands Beagleklubb rf
(vilande)