Inom Finströms jaktvårdsförening finns en bågskyttegrupp som samlas varje torsdag under hösten och vårvintern för att träna på sina färdigheter.
– Vi är tacksamma att vi får vara här i stora salen på Breidablick. Det gynnar oss och så används salen av fler, säger Kurre Blomqvist.
Hur många är ni som tränar bågskytte här?
– Det är tolv som kan stå och skjuta på samma gång. Vi har tolv tavlor uppsatta. Men sedan kan man turas om, säger Kurre.
I kväll har det kommit tio bågskyttar för att öva. Diskussionerna går varma om pilar, hur man bäst ska hålla bågen för att träffa tavlan så bra som möjligt och om jakt med båge.
David Johansson, som tävlat mycket i bågskytte, är på plats och ger goda råd åt skyttarna.
– Jag har tidigare hållit på med tavelskytte i Mariehamns bågskytteförening. Nu kommer jag hit och ger lite tips och råd till skyttarna, säger han.
– David är otroligt duktig på att se vad vi gör för fel. Hur vi håller i bågen och hur vi står. Det gör stor skillnad på hur man håller pilen eller bågen då man skjuter, säger Kurre.
Anders Gestberg är en inbiten bågskytt och har jagat med båge i många år. Han är den som håller kurser och skriver ut bågjägarexamenskort.
– Jag jagar helst med båge. Det blir en rejäl utmaning och man måste hela tiden tänka på vad man gör och hur man rör sig, säger han.
Vad är viktigast att tänka på vid bågskytte?
– Att man gör samma sak som när man skjuter med gevär. Att man håller tekniken. Om man gör samma sak om och om igen så får man en bra teknik, säger David.
Annorlunda jakt
Kurre berättar att det inte är bara jägare som kommer och skjuter båge. Även andra som är intresserade och vill göra något roligt kommer hit.
Moa Gestberg, som är vegetarian, jagar inte med båge men hon tycker om att komma och skjuta på tavlor.
Hur länge har du hållit på?
– Jag började då jag var tio år. Sedan dess har jag hållit på.
Varför började du?
– Pappa tvingade henne, inflikar Anders innan Moa hinner svara.
– Jag tycker att det är roligt. Samtidigt är det lite som meditation. Då du står och siktar kopplar du bort allt, man måste hålla fokus. Sen är det ju också roligt att se hur man går framåt, säger Moa.
Även Viktor Gestberg började skjuta med båge då han var tio år.
– Det är utmanande och roligt på samma gång och jag strävar efter att bli bättre hela tiden. Jag har skjutit ett rådjur med båge, säger Viktor.
Anders har skjutit fler.
– Jag tror det är 30 stycken. Att jaga rådjur med båge är helt annorlunda än att jaga med gevär. Du måste komma betydligt närmare djuret och då är risken för att bli upptäckt väldigt stor, säger Anders.
När man jagar med båge behöver man smyga fram på viltet. Det betyder att man inte kan klampa fram hur som helst.
– De både hör, ser och luktar sig fram till fara. Så det gäller att röra sig tyst. Själv använder jag mig av dykdräktsockor då jag jagar med båge, säger Anders.
Kurre har skjutit nästan 60 djur med pilbåge. Men han skjuter inte bara rådjur utan det har också blivit hare, mårdhund och skogsmård.
– Det är synnerligen intressant att jaga med båge. Det är många saker man ska ha koll på, säger han.
Fysisk aktivitet
Tessi Sjöblom tog jaktkort för två år sedan. Sen började hon med bågskytte.
– Jag tycker att det är både svårt och roligt på samma gång. Det kan vara så lite det hänger på om det ska gå bra eller dåligt. Det är också mycket fysiskt som spelar in. Hur man står och hur man använder armar och rygg, säger hon.
– Det är bra träning för hela kroppen att skjuta med båge. Speciellt för ryggmusklerna, säger Kurre.
Daniel Eriksson flikar in att han tycker att han blivit bättre på allt skytte sedan han började med bågskytte.
Är det dyrt att hålla på med bågskytte?
– Man kan göra det hur dyrt man vill, säger Viktor.
– För 500-600 euro får man ett riktigt bra grundpaket för bågskytte. Sedan beror det på hur många pilar man skjuter av. De är av kolfiber och tål en del men inte allt, säger Kurre.
Pilarna har olika spetsar. Viktor visar upp tre olika.
– Den första är en mekanisk spets. Vid träff vecklar den ut sina piggar och skär genom kroppen. Den andra jaktspetsen är större men har samma funktion som den första. Sedan har vi en mindre spets som används då man skjuter småvilt som mårdhund och hare. Så det finns två fasta och en mekanisk spets som man använder sig av vid jakt, säger Viktor.
Varje år ordnas också skytteprov för bågskyttejägarna. Dessutom hålls kurser minst en gång om året.
– Nästa kurs blir inkommande vår, säger Anders.
Till sist blir även fotografen och undertecknad inbjudna att prova på bågskytte.
Hur det gick kanske någon undrar. Jo, vi träffade. Men kanske inte riktigt där vi tänkt.