För att rekrytera fler mammagruppledare kommer Folkhälsan på Åland att ordna en kurs i maj.
– Oftast slutar ledarna efter mamma- och vårdledigheten då de återvänder till arbetet. Eftersom mammagrupperna samlas på dagtid så blir det svårt att fortsätta, säger Linda Adolfsson.
Den första utbildningen av mammagruppledare inom folkhälsan hölls år 2009, sen dess har innehållet ändrat lite genom åren och dess nuvarande koncept är från 2017, den andra 2019 och nu är det dags igen.
– Vi har nu behov av fler ledare och vi hoppas att det finns personer som är intresserade av att komma med och bli mammagruppledare. Det är bra med ledare som just varit inne i ”bebisbubblan” och vet hur viktigt det är för mammor att komma tillsammans och diskutera olika saker, säger Carola Törnqvist, mammagruppledare och doula.
– Jag drar också utbildningen för nya mammagruppledare, säger hon.
I fjol deltog 66 förstföderskor i Folkhälsan på Ålands tio mammagrupper.
– Vi försöker att få alla som har beräknad förlossning under samma kalendermånad i samma grupp. Ibland slår vi ihop två månader för att få en passligt stor grupp, säger Linda Adolfsson.
Utbildningen pågår i två dagar, är 12 timmar och utbildningsmaterialet har Folkhälsan på Åland själva tagit fram. Där framgår vilket tema varje träff har och vad man ska prata om.
Inte några experter
Den första mammagruppsträffen sker redan innan barnet är fött. Sedan träffas man igen fyra till sex veckor efter att sista bebisen i gruppen är född.
– Det är ibland första gången som mamman själv åker ut ensam tillsammans med den nyfödda, säger Linda Adolfsson.
Vilka är de teman ni följer?
– Första gången gruppen samlas har temat ”Väntans tid” då pratar man om hur det känns, förväntningar och annat. ”Det nya livet” är följande tema och sedan följer ”Jämställt föräldraskap”, ”Orkidé”, ”Respekt” och ”Familjen”, säger Linda Adolfsson.
Till sin hjälp har mammagruppledarna olika bilder och kort till sitt förfogande.
– Tar man ett foto, bild eller ett kort med till exempel en ledsen björn kan det vara lättare att komma i gång med diskussionerna, säger Carola Törnqvist och hon får medhåll av de andra ledarna; Ina Cranston, Ingeborg Lindeman, Mari Donning, Jenny Nyberg och Fanny Holmberg.
Hur är det att vara mammagruppledare?
– Det är jätteroligt. Man får träffa nya människor och se förstagångsmammornas förväntningar och sedan även deras nyfödda, säger Ina Cranston.
Jenny Nyberg tycker att det är trevligt att se hur mammorna får stöd av varandra under träffarna.
– De får lyssna på andra i samma situation, säger hon.
Vänner för livet
Linda Adolfsson påpekar att mammagruppledarna inte är några experter utan de finns där för att leda gruppen och hitta de olika diskussionsunderlagen.
– Det är sedan deltagarna i gruppen som styr samtalen, säger hon.
Fanny Holmberg tycker att det är bra att ha ett tema där man kan lyfta fram ämnen som man kanske inte annars skulle prata om.
– Det kan vara ekonomi, trygghet, sex efter att man fått barn och andra ämnen, säger hon.
De flesta av gruppledarna har själva gått i mammagrupper.
– Man får vänner för livet. Det blir en så sammansvetsad grupp att man kan samlas igen efter att gruppen upplösts. Så är det för mig i alla fall, säger Ingeborg Lindeman.
De andra nickar igenkännande och berättar att det ofta skapas en Facebookgrupp dit deltagarna kan vända sig och ställa frågor.
– Jag minns att jag kunde skriva i gruppen mitt i natten för att få svar på något och det var alltid någon som också var vaken, säger Linda Adolfsson.
Varför ska man söka till ledarutbildningen?
– Det är jätteroligt. Man får ge vidare något fint man själv upplevt till andra, säger Carola Törnqvist.
– Det ger lite lyxig egentid att få vara ledare för en grupp nya mammor, säger Ingeborg Lindeman.
För att gå utbildningen behöver man ingen speciell utbildning.
– Det räcker med att man är social, är en medmänniska och tycker om att vara med och skapa en gruppkänsla, säger Linda Adolfsson.