– Det är ett viktigt budskap som berör alla, säger Gerd Laxåback, koordinator för hälsofrämjande arbete på Folkhälsan på Åland.
Föreläsningen riktar sig till personer med synliga funktionshinder eller annat utanförskap och till personal inom socialvården, hälso- och sjukvården, handikapporganisationer och allmänheten. Synnöve Jordas håller föreläsningen där hon utgår från sin bok ”När fördomar blir ett funktionshinder” om det sociala samspelet mellan människor och hur man skapar ett bra möte mellan de sällsynta individerna och samhället.
– Vi har en handikapplag och tillgängligheten är bra och man får assistans när det behövs men ingen lag kan bita på de fördomar man har, säger Gerd Laxåback.
Fördomar kan drabba många inte bara personer med synliga handikapp.
– Det kan vara allt från hudfärg till sexuell läggning där man känner att man möts på ett sätt som känns kränkande. Det här är en sak som vi alla behöver tänka på och vi behöver ändra vårt sätt hur vi bemöter varandra. Ändå måste jag säga att det är betydligt bättre här än i Finland.
Diskussionsgrupp
Gerd Laxåback hoppas att det finns många som vill komma och lyssna på föreläsningen och på det sättet kanske få tips och idéer på hur man själv kan förbättra sin egen attityd i framtiden.
– Den som vill komma kan kontakta mig. Vi behöver veta ungefär hur många som kommer eftersom vi bjuder på kaffe, säger hon.
Efter föreläsningen kan den som vill anmäla sig till en diskussionsgrupp som Synnöve Jordas kommer att hålla.
– Där kan man diskutera egna upplevelser och hur man påverkats av attityder från människor man möter. I gruppen kan man få ett kamratstöd för att kunna bemästra situationen. Man kanske även kan diskutera hur man kan ändra samhällets bemötande. Detta är ett svårt ämne som berör många fler än vad man tror, säger Gerd Laxåback.