Under studietiden i Åbo hade Leif Jansson nytta av sitt stora intresse, fotografering. Han försörjde sig med att fotografera vid olika fester, bröllop och andra evenemang.
– Jag var så pass intresserad av fotografering att jag nästan tänkte bli fotograf. Men då skulle jag ha kastat bort sex år av psykologistudier så jag tänkte om. Trots att jag på den tiden förtjänade bra på fotograferingen.
Under studietiden i Åbo träffade han sin blivande fru Barbro. Det var genom deras gemensamma intresse, sången. Barbro sjöng med i Florakören och Leif Jansson sjöng med i Brahe Djäknar.
– Med Brahe Djäknar hade jag förmånen att få vara med och sjunga vid Nobelfesten 1962, säger han.
Efter studierna arbetade han som psykolog vid Kårkulla och sedan vid Roparnäs sjukhus.
Den 1 januari 1970 kom Leif Jansson till Åland och Mariehamn efter att ha fått arbete som socialdirektör i stan.
Leif Jansson arbetade som socialdirektör i 23 år och var inblandad i fler olika frågor.
– Det svåraste var då det handlade om barn. Men det blev mitt specialintresse, säger han.
Leif Jansson var med då mödrahemmet Tallbacken i början på 1970-talet började ta emot utsatta kvinnor.
– Det var något helt nytt och det kom till och med folk på studiebesök för att se hur vi arbetade. Vi bildade också en barnskyddsgrupp med personer från bland annat hälsovården, socialsektorn och psykvården.
Röda korset på Åland
Han var även med då eftis startades upp i Mariehamn.
– Vi var bland de första i Finland som hade eftis för skolbarn. 1985 var socialnämnden på studiebesök till Gotland och därifrån tog vi med oss deras arbete med ungdomar på fältet. 1986 startade vi Fältarna på Åland och anställde sex personer, säger Leif Jansson.
Efter att Leif Jansson fyllt 50 år kände han att han ville göra något annat. Han fick arbete som verksamhetsledare vid Röda korsets Ålandsdistrikt.
– Den största katastrofen jag var med om var tsunamin som jag var med och samlade in pengar för, bland annat genom att ordna en stor insamlingsfest.
Arbetet inom Folkhälsan på Åland har också engagerat Leif Jansson.
– Skilsmässorna på Åland var många under 1980-talet och vi gjorde en utredning över det. Det var efter det som familjerådgivningen startade i Folkhälsans regi.
Eftersom sång och musik alltid intresserat Leif Jansson var han tillsammans med bland andra Kaj-Gustav Sandholm, Sune Lindholm och Chris Sundblom med och startade Ålands musikinstitut.
– Det har växt till sig sedan dess, säger han.
Under 1970-talet var han med och diskuterade Kongress- och kulturhusets blivande.
– Tillsammans med sång- och musikförbundet och olika kulturföreningar tillsattes en arbetsgrupp. Folke Wickström utarbetade planer på hur huset kunde se ut. Vi gick till och med till dåvarande landskapsstyrelsen med planerna. Det kom sedan så småningom till men det tog sin tid.
Äldreomsorgen viktig
I dag bor Leif Jansson på Trobergshemmet i Mariehamn efter att han blev sjuk i fjol höstas.
– Jag var riktigt sjuk. Jag kunde inte ens svänga mig själv i sängen. Men med fysioterapi och god vård känns det mycket bättre i dag. Personalen här är jätteduktig måste jag säga.
Just äldreomsorgen engagerar Leif Jansson. Han är ordförande i äldrerådet och sitter med i Finlands seniorrörelse som enda svensktalande.
– Det finns en dold åldersdiskriminering. För många äldre är pensionerna låga men det betalas ändå en hel del skatt på pensionen. Många pensionärer har det svårt med alla kostnader som finns i dag. Jag kan inte hålla med om uttrycket ”glad pensionär”. Ensamhet, problem med ekonomin och hälsan, boendet och framkomligheten är ett problem.
Leif Jansson berättar att det i flera hus inte finns hiss och att röra sig på hjul i stan kan vara problematiskt med alla stenar.
– Torggatans stenar är inte speciellt vänliga för äldre, säger han.
Själv tycker han att han har det ganska bra. Han trivs på Trobergshemmet.
– Jag har barn, barnbarn och goda vänner att umgås med. Jag brukar säga att allt ovanför axlarna känns riktigt bra, säger han.
» Födelsedag 80 år
Leif Jansson
Namn: Leif Torsten Jansson.
Född: Den 9 maj 1942 i Åbo.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Pensionerad psykolog, socialdirektör och verksamhetsledare för Röda korset Ålandsdistrikt.
Familj: Sonen Tom med fru Sussi, sonen Kim med sambo Saara. Barnbarnen Amelie och Elliot.
Intressen: Fotografera, scouterna, sång, föreningsliv och mycket annat.
Firar: Firar med familjen och barndomsvänner.