En delegation med en biskop från evangelisk-lutherska kyrkan i Finland tillsammans med en representant för ortodoxa kyrkan och en representant för katolska kyrkan till Rom varje år till Vatikanen. Besöket sker under den ekumeniska böneveckan för kristen enhet som infaller mellan den 18–25 januari varje år.
Med i årets delegation, den 39:e, fanns i år även en representant för Åland, Mari Puska som är kyrkoherde i Mariehamns församling.
De övriga var biskop Bo-Göran Åstrand med fru Karin Åstrand, Kimmo Kääriäinen, Lucas Snellman, biskop Raimo Goyarrola och fader Martti Savijoki från katolska kyrkan samt metropolit Arseni och teologie magister Maria Montraki från ortodoxa kyrkan. Med var också en sånggrupp från Helsingfors.
Traditionen att resa till Vatikanen startades av biskop emeritus John Vikström 1985 och nästa år blir det 40-årsjubileum.
Att resan infaller under den ekumeniska böneveckan i januari och firandet av S:t Henriks minnesdag den 19 januari är ingen slump.
– S:t Henrik var den som enligt legenden kom med kristendomen till Finland, säger Mari Puska.
Hon berättar att det inte är en självklarhet att få en privat audiens med påven Franciskus men att det är många som vill komma och träffa påven.
Bild
Vid mottagningen gav biskop Åstrand ett par vita handstickade vantar åt påven. På den ena vanten fanns S:t Olavs emblem och på den andra en fredsduva. Utöver vantarna fick påven en Annorlunda gåva via Kyrkans utlandshjälp som ska ge 100 filtar till barn i nöd.
– Påven värdesätter anspråkslöshet och måttfullhet så vi tyckte att det var en bra idé att ge en sådan gåva. Jag hoppas att han använder vantarna för det var inte så varmt där.
Mari Puska berättar också att påven Franciskus log glatt när han tog emot vantarna.
Intresserade av kyrkan i Finland
Delegationen från Finland möttes av Finlands ambassadör i Rom och Finlands ambassadör för den Heliga stolen, Vatikanen.
– Båda var väldigt trevliga och intresserade av vad vi hade att berätta.
Mari Puska berättar att man först samlades i S:t Peterskyrkan som är byggd på enkropol, en begravningsplats från tiden för det romerska kejsardömet.
– Där är bland annat aposteln Petrus begravd. Det var en bra plats att starta på eftersom det är där har en gemensam grund säger hon.
Efter besöket med påven Franciskus och de officiella talen stannade påven till och pratade från hjärtat.
– Det kändes väldigt spontant och hjärtligt. Han pratade italienska men vi fick det tolkat. Jag tycker att det visar att han är en varm och vänlig person och han vill gärna träffa vanliga människor och prata med dem.
Mari Puska och de andra i delegationen deltog också i en luthersk mässa som hölls i kyrkan St:a Maria sopra Minerva i Rom.
Bild
– Sedan hade vi ett väldigt mångsidigt program men vi hann också sitta ner och samtala med representanter både med Vatikanens och statens representanter under middagarna. Vi träffade också kardinal Koch som ville höra vad som var aktuellt i Finland och om vårt ekumeniska arbete som han tycker är unikt och som lyfts fram i olika sammanhang.
Jättetacksam
Mari Puska tycker att det var en väldigt intressant och givande resa. Hon håller som bäst på att sammanställa en reserapport.
– Det är så mycket intryck som behöver bearbetas ännu, säger hon.
Hur kom det sig att du blev utvald?
– Det var biskop Bo-Göran Åstrand som utsåg mig. Jag är jättetacksam för att jag fick möjligheten att delta. Man får ett annat perspektiv när man har möjlighet att prata med representanter från andra kyrkor att vi brottas med samma frågor.
Mari Puska kände sig inte heller särbehandlad med anledning att hon är en kvinnlig präst.
– Jag fick låna Alexandra Ängs nya ämbetsdräkt för jag ville verkligen visa att jag är där som präst i vår kyrka och jag behövde inte be om ursäkt för att jag var där. Jag kände mig trygg i sällskapet.
Mari Puska har också passat på att vara ambassadör för Åland och bjudit in personer.
– Folk är intresserade men det finns en hel del okunskap. Biskop Raimo Goyarolla hoppades kunna komma hit under våren. Det ska bli väldigt trevligt att få träffa honom här, säger hon.