Att besöka Rom och Vatikanen är en årligen återkommande händelse och en tradition sedan 1985 för den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
– Det är ett ekumeniskt samarbete, säger Mari Puska.
Delegationen leds i år av biskopen i Borgå stift Bo-Göran Åstrand. Biskop Raimo Goyarrola från katolska kyrkan och metropolit Arseni från ortodoxa kyrkan deltar också.
Fem personer från Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland åker på resan. Det är Bo-Göran Åstrand och hans fru Karin Åstrand, ecklesiastikrådet Kimmo Kääriäinen, ledande sakkunnig Lucas Snellman och Mari Puska. Dessutom deltar sångensemblen Schola Borgoensis.
Har med en gåva
Hur känns det att ha blivit utsedd till detta?
– Det är väldigt fint. Det ska bli mycket spännande och intressant. Det blir ett mångsidigt program, där höjdpunkten är audiensen med påven, säger Mari Puska.
Hur går audiensen till?
– Jag vet inte exakt ännu. Vi vet bara tiden och att vi ska få träffa honom. Det blir lite tal och samtal, och så har vi med en gåva till honom.
Kristen enhet
Temat för besöket är pilgrimsvandring, medeltida kyrkor och vår gemensamma historia. Gåvan till påven blir därför vita, handstickade vantar med helgonet S:t Olofs emblem.
– Vantarna ska värma hans välsignande händer, säger Mari Puska.
En koppling mellan gåvan och temat är pilgrimsleden S:t Olofsleden, som även går över Åland.
En annan gåva till påven ges genom Kyrkans utlandshjälp.
Efter mötet med påven ska delegationen möta kardinal Kurt Koch. Han har till uppgift att främja gemenskapen mellan kyrkor.
Andra programpunkter under resan, som pågår den 16–21 januari, är att träffa de finländska ambassadörerna i Italien och Vatikanen, att bekanta sig med den katolska kyrkan samt att medverka i både ekumeniska gudstjänster och i en mässa på Sankt Henriks minnesdag den 19 januari. Minnesdagen infaller under den ekumeniska böneveckan för kristen enhet, vilken firas varje år den 18–25 januari.