Marjo Österberg har arbetat som bland annat barnatillsyningsman och har erfarenhet av problem som kan uppstå vid separationer och skilsmässor.
– När jag såg en annons om utbildningen tyckte jag att den var intressant eftersom jag via min firma redan arbetar med intressebevakning inom barnskyddet, säger hon.
Marjo Österberg såg i en annons att Finlands nyförälderförbund (Supli) ordnade en utbildning till nyfamiljerådgivare och tyckte att den utbildningen skulle passa henne.
– Jag vet att det finns föräldrar som har problem vid separationer och där barnen kan komma i kläm. Därför vill jag erbjuda samtal där man kan komma fram till en bra lösning som inte drabbar barnen, säger hon.
Vad för problem kan uppstå?
– Det finns fall där den ena föräldern, eller båda, försöker förhindra barnen att träffa den andra. Det finns även mor- och farföräldrar som motarbetar den andra parten och pratar illa om den.
Trots att förhållandet varit mycket bra innan separationen kan det uppstå väldigt svåra situationer där barnen tvingas välja mellan sina föräldrar och hårda ord och annat kan förekomma.
– Den situationen kan klassas som barnmisshandel, säger Marjo Österberg.
I det flesta svåra fall kan det vara en fråga om hämnd från föräldrarnas sida eftersom de känner sig kränkta och svikna.
– Att barnen då får lida kanske de inte ens tänker på, säger Marjo Österberg.
Sitta ner och prata
Att det finns problem efter separationer är inte ovanligt. Men vid svårare fall kan det verkligen vara svårt att komma överens.
– Därför vill jag erbjuda samtalsstöd där det viktigaste är att båda föräldrar tänker på barnens bästa. Båda föräldrarna kan komma på samtal tillsammans eller var för sig. Att en av föräldrarna kanske inte får träffa sitt barn på grund av den andra föräldern går ut över barnet.
Under 2023 ...
avgjorde Ålands tingsrätt 31 skilsmässor.
Marjo Österberg hoppas att föräldrar, genom samtal, kan se att deras beteende inte gynnar barnen utan tvärtom.
– Det kan resultera i polisanmälningar och rättegångar. Det kan pågå i åratal fram till barnen är 18 år. Det är inte bara jobbigt för barnen och föräldrarna utan kostar också en hel del.
Därför hoppas Marjo Österberg att de som har problem har möjlighet att via samtalsstöd försöka komma överens.
– Jag är ingen terapeut utan ger bara samtalsstöd. Jag tror att jag är den enda på Åland, för tillfället som erbjuder detta, säger hon.
Marjo Österberg kommer till en början att viga två dagar i veckan till dessa samtalsstöd.
– Vi får se hur det faller ut. Kanske behövs det mer än två dagar i veckan framöver. Det får intresset för samtalsstöd visa. Jag hoppas förstås att de som känner att de har problem som de har svårt att lösa själva tar kontakt. Det viktigaste är att barnen inte kommer i kläm och måste välja bort en förälder på grund av den andra föräldern, säger hon.