Åtta vuxna som är nyinflyttade går i simskola för att lära sig simma. Det är Mariehamns stad och Ålands simförening som tillsammans ordnat kursen.
– Ålands simförening sköter det praktiska med simlärare och jag och Henny Hammar-Eriksson från simföreningen sköter om planeringen, säger Hanna Lindholm.
Hur kom ni på att starta en simkurs?
– Förfrågan kom egentligen från en nyinflyttad. Vi sökte runt och kollade om det fanns några kurser. Men sedan bestämde vi oss för att ordna en i samarbete med simföreningen.
Simgruppen samlas en gång i veckan tillsammans med simlärarna Mikaela Lingonblad och Miisa Weuro.
Hur länge pågår kursen?
– Den startade den 21 januari och ska hålla på i fem veckor. Sedan får vi utvärdera hur allt fungerat och se om möjligheterna finns att ordna fler kurser, säger Hanna Lindholm.
Hon berättar att man till sommaren hoppas få ett samarbete med Folkhälsan på Åland och ordna simkurser för nyinflyttade vuxna.
– Det är viktigt att de får information om trygghet på stranden och att simma i havet är lite annorlunda än att simma i en simhall. Till det tillfället kanske det kommer fler intresserade.
Väcker intresse att fortsätta
Hon hoppas att de som går kursen ska tycka att den är både rolig och nyttig.
– Eftersom det är inflyttade själva som vill lära sig simma utgår jag ifrån att de känner att de får ut något av kursen och lär sig simma behjälpligt till en början. Jag vet inte hur mycket man hinner lära sig på fem lektioner, säger Hanna Lindholm.
– Denna kurs är nog bara för att få början på simkunskaperna. En del kommer att ta sig fram några meter, kanske till och med 25 meter.
När det bara är fem gånger gäller det att väcka intresse för att fortsätta och att de ska bli så duktiga att de vågar träna på egen hand. I Finland definieras simkunnighet med att man kan simma 300 meter i sträck, säger Mikaela Lingonblad.
Vad är det viktigaste nybörjarna får lära sig?
– Jag skulle säga att viktigaste är att våga vara i vattnet och bekanta sig med vattnet som element. Vissa har lärt sig att våga vara i vattnet med eller utan hjälpmedel andra har lärt sig flyta och några lärt sig komma framåt 25 meter självständigt, säger Miisa Weuro.
Att vara simledare för en grupp vuxna nybörjare kan vara en utmaning eftersom vuxna har större förväntningar på att nå ett resultat.
– Det kan vara stora skillnader på vad de kan och vågar, säger Mikaela Lingonblad.
Skulle ni kunna tänka er att ta hand om fler grupper med vuxna som vill lära sig att simma?
– Det har jag inte tänkt. Att jag är med här beror på att Miisa lockade med mig, säger Mikaela Lingonblad.
– Jag kan absolut tänka mig att ha en fortsättningskurs om behovet finns, säger Miisa Weuro.