Diakon Maria Sjölund går just nu en utbildning där temat är hur man pratar med barn om svåra saker. Kursen började i fjol och Maria Sjölund har varit på två närvaroperioder och en till period ska ordnas i maj.
– På grund av pandemin blev den framskjuten. Sedan ska man också göra ett slutarbete som innehåller både praktik och teori. Jag har valt att fokusera på föräldrar och andra närstående till barn, säger hon.
Utbildningen som Maria Sjölund går nu har inte tidigare ordnats på svenskt håll i Finland.
– Det har funnits på finska.
Under kursen har hon deltagit i olika föreläsningar med olika personer som Susanne Nilsson Göteborg, personer från Barnavårdsföreningen och Projekt Liv.
– Från dem har vi fått olika infallsvinklar och nya tankar.
Att Maria Sjölund valde att rikta sig till föräldrar och andra närstående var för att föräldrar kan känna sig osäkra då de själv har sorg.
– Barnen är ledsna och man själv är ledsen. Hur ska man orka ta barnens sorg också? säger hon.
Myter om sorg
Maria Sjölund är medveten om att det ännu finns olika myter om sorg och att vara ledsen.
– Till exempel att killar inte ska gråta, att man ska vara stark för sina syskon, gråter man ska man gå till sitt rum och annat. Är man ledsen är det viktigt att uttrycka sin sorg genom att gråta oberoende om man är kvinna eller man.
Många vuxna tränger också undan sin sorg för att inte visa sig svag.
– Sorgen ligger sedan och gnager tills den kommer fram. Det kan ta månader men sorgen är en del av livet som vi alla möter förr eller senare.
Sorgen behöver inte vara endast efter ett dödsfall. Den kan också komma efter andra förluster i livet som sjukdom, skilsmässor eller mobbning.
– Ofta vill vi vuxna skydda barn från sorg och ledsamheter men de kan själva ofta se att allt är inte som det ska med mamma eller pappa. Om man då inte berättar kan de själva fylla i vad de tror är fel och sedan kan fantasin skena i väg. Det är bättre med konkreta fakta, säger Maria Sjölund.
Att benämna saker vid sitt rätta namn är också viktigt.
– Död är död eller avliden. Att omskriva död till somna in eller gått bort kan vara svårt för barn att förstå. Tänk om de börjar undra om de alls ska vakna när de ska somna på kvällen. Kanske är vi vuxna lite rädda för att använda just orden död och avliden och att det känns lättare att omskriva dem.
Tankar och diskussioner
Fyra kvällar på fyra olika platser i församlingen kommer Maria Sjölund att ordna tillfällen för föräldrar.
– Tillfällena passar för vilken vuxen som helst. Det första tillfället blir i Geta och sedan Vårdö, Sund och Finström.
Vad kommer ni att prata om?
– Jag tänkte att jag först skulle inleda med lite tankar om barn och sorg. Sedan får vi se hur diskussionerna går. Jag hoppas att vi kan dela tankar, funderingar och erfarenheter med varandra. När man väl börjar prata om saken ser man ofta samma funderingar hos andra. Då är det bra att kunna dela kunskap.
Maria Sjölund är säker på att vi behöver mer kunskap i att kunna prata om sorg och förluster så att även barn känner sig delaktiga och att de kan berätta om sina tankar och funderingar.
– Sorg kan man inte trösta bort, den finns där. Den kanske inte kommer direkt utan reaktionen kan komma senare då är det bra att man som förälder vet att det kan komma i ett senare skede och då inte bara vifta bort den.
Den som vill veta mera och anmäla sig till grupperna ska kontakta Maria Sjölund på telefon 0457 3613 463, gärna genom att skicka ett SMS kvällen före.
– Jag vill gärna veta hur många som kommer och till vilket tillfälle så att jag kan förbereda mig lite på gruppstorlek. Men man kan också komma utan att man anmält sig om man kommer på det i sista minuten, säger hon.
Diskussionstillfällen hålls
I Geta den 26 april
I Vårdö den 27 april
I Sund den 3 maj
I Finström den 4 maj