Snart kan frivilliga räddningstjänsten på Åland ha en grupp som ger psykiskt stöd när det händer en olycka. Röda korset på Åland ordnar den 12-13 mars en grundkurs i psykiskt stöd och man hoppas att man får ihop en grupp på tolv deltagare.
– Det är den första kursen i psykiskt stöd som vi ordnar. Vi har haft kontakt med Röda korset i Åboland som redan har ett par grupper med personer som ger psykiskt stöd.
– De har ungefär samma situation som vi. Många mindre ställen där man kan behöva hjälp vid en olycka. Röda korset i Finland har redan ett koncept som vi kommer att använda oss av och föreläsarna kommer från Pargas, säger Marina Andersson, samordnare för första hjälp och hälsovård.
Vem kan gå kursen och sedan vara med i gruppen?
– Man behöver ingen specialutbildning. Kursen passar för den som känner för att hjälpa andra och finnas där som ett stöd. Man måste vara 18 år eftersom det är ett krav för att man ska kunna skriva under att man har tystnadsplikt. Sedan är det bra om man är social och har det egna livet i balans.
Marina Andersson säger också att det är viktigt att man är stresstålig och tål att se känslor. Hon hoppas på en bra bredd på de som går kursen.
Psykiskt stöd Åland
Gruppen ska vara en del av den frivilliga räddningstjänsten och kommer att kallas av myndigheterna när det behövs.
– Gruppen blir ett komplement. Meningen är att gruppen ska ta hand om de som drabbats, anhöriga och andra som behöver stöd. Det är inte meningen att gruppens medlemmar ska delta i några räddningsaktioner utan främst se till att finnas där som stöd.
Psykiskt stöd Åland, som gruppen kommer att heta, ska inte delta vid våldssituationer eller andra riskabla uppdrag.
– De ska finnas till hands så att den eller de drabbade inte behöver vara ensamma i en svår situation och samtidigt vara ett stöd till de som hjälper vid olyckstillfället, säger Marina Andersson.
Kursen pågår två dagar, fyra timmar varje dag och man bestämmer sig först efter kursen om man vill ingå i gruppen Psykiskt stöd Åland.
Vad är det man lär sig?
– Olika tekniker man ska tänka på när man möter människor och hur man på bästa sätt kan ta hand om dem. Dessutom lär man sig att också tänka på sig själv.
De som sedan bildar en grupp kommer sedan att få gå på vidareutbildning.
– Men någonstans ska vi starta och då gör vi den så här, säger Marina Andersson.
Hoppas på fler grupper
Eftersom Åland är ett litet samhälle kan det uppstå situationer där man känner de berörda.
– Man ska i möjligaste mån inte åka till olyckor där det finns någon bekant. Då ska man i stället byta med någon. Är det en person man kanske känner flyktigt och man känner att man kan vara professionell i situationen så går det bra. Detta är ett problem även för andra som rycker ut till olyckor.
Nu hoppas Martina Andersson att det finns ett intresse att delta i utbildningen och sedan vara med i gruppen.
– Jag har en förhoppning om att det skulle ingå 15 personer i gruppen Psykiskt stöd Åland i framtiden och att det också kunde finnas en grupp i skärgården. Just nu har vi sex intresserade men jag hoppas att vi får ihop tolv deltagare till den här första kursen, säger Marina Andersson.
Anmälan och mer information per e-post eller telefon till Martina Andersson, martina.andersson@redcross.fi eller 040 164 89 13. Sista anmälningsdag är i dag måndag den 28 februari. Då får man också veta var kursen kommer att hållas.