I ridhuset i Ämnäs har några mattar med sina hundar träffats för att träna rallylydnad. Det är Tina Bergman med Svante, Malin Sagulin med Bingo, Christel Sundman med Uno och Ninna Lindholm med Trolla.
De flesta som tränar rallylydnad har fler hundar som de tränar och tävlar med.
– Därför är antalet hundar betydligt större än antalet utövare, säger Ninna som också sitter med i rallylydnadssektionen i ÅBSK.
Hur länge har det funnits rallylydnad inom ÅBSK?
– Det har funnits innan det blev officiellt i Finland och några tävlade redan tidigt i inofficiella tävlingar i Sverige. Men vilket år det var kommer jag inte i håg, säger Ninna.
Intresset för rallylydnad har ökat senaste tiden, varför?
– Många har hund på Åland och de vill kanske göra något annat med sina hundar än bara promenera. Det finns så många olika saker man kan göra och en del tycker att rallylydnad är en passande form av aktivitet för dem, säger Ninna.
En del som börjar med rallylydnad har tränat tävlingslydnad tidigare men valt att gå över till rallylydnad eftersom reglerna i tävlingslydnad blivit så strikta och kräver mycket träning.
– Många kanske inte har tid eller möjlighet att träna så mycket som det krävs för att nå framgångar i tävlingslydnad. I rallylydnad finns också regler men de är kanske inte lika strikta, i alla fall inte i de lägsta klasserna, säger Ninna.
Vad behövs för att börja med rallylydnad?
– Man ska gärna gå en nybörjarkurs först där man får lära sig de olika momenten. Sedan gäller det att lära sin hund vanlig vardagslydnad som att gå vid sidan i koppel, sitt och ligg, säger Ninna.
– Att tidigt börja träna in en bra kontakt med hunden är också viktigt. Det underlättar, säger Tina.
Träna med glädje
I rallylydnad ska hund och förare gå en utlagd bana med skyltar. Vid de olika skyltarna ska ekipaget utföra olika moment och sedan gå vidare till nästa skylt. Momenten kan bestå av att hunden lägger sig ner och ska ligga medan föraren går runt, följa med föraren ett steg och sätta sig, två steg och sätta sig, tre steg och sätta sig.
– Skyltarna kan man lära sig hemma utan att använda sig av skyltarna. Man bara gör momenten och belönar mycket. Det svåraste momentet är att hålla god kontakt med hunden mellan skyltarna, säger Ninna.
Det är också viktigt att både hund och förare har roligt tillsammans. Det underlättar både vid inlärning och tävling. I rallylydnad får man uppmuntra och prata med sin hund hur mycket man vill. Det får man inte i samma utsträckning i tävlingslydnad.
– Att kunna uppmuntra och berömma gör att det blir roligare. Allt ska göras med glädje, säger Ninna.
Har det någon betydelse vad man har för hund?
– Nej, det har ingen betydelse så länge båda tycker det är kul. Men visst har vissa raser bättre förutsättningar än andra. Men alla kan. Man får kämpa med den hund man har. Alla hundar är olika, säger Ninna och skrattar.
Hon berättar om den första gången hon tävlade i Sverige och trodde att hon gått banan perfekt.
– Tyvärr blev det en hel massa avdrag eftersom jag utfört momenten alltför långt från skyltarna. Så det mesta beror på föraren och vad man själv gör, säger Ninna.
Fyra olika nivåer
I rallylydnad finns fyra olika nivåer. Man startar i nybörjarklass och när man fått tre godkända provresultat där så fortsätter man till öppenklass vidare till segrarklass och sedan mästarklass.
– I nybörjarklass ska hunden vara kopplad medan den i de övriga klasserna ska gå vid förarens sida utan koppel. I nybörjarklass går hunden endast på vänster sida medan den i övriga klasser ska kunna gå och utföra moment även på höger sida, säger Ninna.
Undan för undan i de olika klasserna blir också momenten svårare och skyltarna fler.
– I mästarklass är det mycket svåra moment, säger Ninna.
Kvällens bana som gruppen ska träna på är en segrarklassbana. Först går förarna genom banan för att se momenten innan de startar med hundarna.
Malin har tränat rallylydnad med Bingo i tre år och hennes mål är att komma med i FM nästa år.
– Jag hoppas på att kunna ta mig till FM. Det gäller att träna och få bra resultat, säger hon.
Christel har hållit på ett par år med rallylydnad och har tidigare testat på allt från agility till viltspår.
– Jag håller på för jag tycker att rallylydnad är trevligt och avslappnande då man tillsamman med hunden får göra roliga saker, säger hon.
Om man vill börja med rallylydnad och inte gått en nybörjarkurs kan man kontakta någon förening som håller på med rallylydnad och se när det ordnas nybörjarkurser.
– ÅBSK har under vår och sommar också öppna allmänlydnadsträningar där man kan komma med och få en början, säger Ninna.
– Man ska också komma ihåg att man försiktigt kan börja träna följsamhet med den lilla valpen så har man en bra början, säger Tina.
Nina Eriksson