Det var hösten 2012 som föreningen Den inre oasen fick nys om att prästgården i Sund stod tom sedan många år tillbaka.
– Den hade använts lite sporadiskt, bland annat av de som vävde, säger Mari-Louise Nordberg.
2015 skrev föreningen att avtal med Sund-Vårdö församling att få arrendera marken. Nu har kontraktet förlängts med 50 år fram till 2065.
– Det känns väldigt tryggt för oss, säger Marie-Louise.
Sedan 2015 har föreningen rivit och byggt. Tagit tillvara det som kan återanvändas och slängt det som inte varit värt att spara.
– Bland annat gammal isolering, säger arkitekt Tiina Holmberg.
Under den första tiden fick föreningen bidrag från olika ställen. De samlade själva in pengar och så fanns det personer som ville ge en gåva till Den inre oasens arbete.
Men i november 2019 startade allt på allvar. Redan 2018 tillsattes en byggnadskommitté tillsammans med Gunda och Folke Wickström.
– Husets tre äldsta rum är från 1788. 1904 byggdes ett hus ovanpå det gamla och därmed blev det ett tvåvåningshus. 1960 byggdes farstun och pannrummet. Även pastorskansliet gjordes i betong eftersom det måste vara brandsäkert då alla kyrkböcker och annat fanns där, säger Folke Karlsson.
Förra året byggdes ett annex i anslutning till huset i väster.
– Folke Wikström hade sett att det funnits ett bygge där tidigare och nu finns det ett annex där igen. Det är byggt med stenstomme och ska bli grovingång, personalutrymmen och lite annat, säger Marie-Louise.
Många timmars talkoarbete
Då golvet togs bort i salen såg man att under gamla masonitskivor och mattor fanns ett vackert trägolv.
– Det var illa åtgånget då man spikat i det. Men vi har tagit tillvara det och nu finns det här, säger Bengt Grunér som är med och hjälper till att få den gamla gården i skick.
I taket fanns spännpapper men under det fanns ett trätak som man hoppas kunna bevara.
– I köket blev det klang och jubel då det gamla trätaket från 1700-talet kom fram då det gamla revs. Det ska vi ha framme nu och jag är säker på att det inte finns många sådana här tak bevarade, säger Tiina Holmberg, som fick erbjudande att ta över efter Folke och Gunda Wickström.
– Taket i köket visar på ett riktigt bra timmermansarbete, säger Bengt.
Marie-Louise och de andra i gruppen är väldigt glada att ha Bengt med i gruppen.
– Han kan det här med gamla hus, säger Marie-Louise.
– Han är en riktig ruckelspecialist, säger Tiina.
Även Olof Widén får beröm för sitt arbete.
– De är så ivriga och duktiga, riktiga eldsjälar. De gör allt för att få det så bra som möjligt. För att rengöra det sista på plankorna i taket i köket tog de stålull, säger Ann-Lis Biström.
Folke Karlsson berättar att de haft upp hela golvet i de tre rummen för att ta bort gammalt och sätta in ny isolering.
– Vi har nu satt in ventilation med fuktindikatorer så det inte ska uppstå fukt och så är det ekoisolerat. Värmen kommer från golvet nu där konvektorlådorna är på plats, säger han.
Tiina är både imponerad och glad över att hon får vara med och renovera huset.
– Det är unikt att kunna stå i en 1700-talsmiljö. Det här är en kulturgärning om något. Man vet aldrig med sådana här gamla hus vad man ska hitta då man öppnar upp väggar och golv. Men hittills har allt löst sig, säger Tiina.
– Vi är lyckligt lottade att ha Tiina med för hon ser rummen klara fast all renovering ännu inte är gjord, säger Marie-Louise.
Färger, tapeter och inredning
I köket har allt rivits ut förutom den gamla vedspisen. Här kommer allt bli nytt och fint.
– All inredning blir modern. Men det har funderats mycket för att få ett 1700-talskök anpassat till storköksaktiviteter. Jag har heller inte velat gå in och göra ingrepp i väggar och tak men som tur är har tekniken utvecklats med åren, säger Tiina.
Färgerna och tapeterna som ska användas försöker man återskapa för att få den rätta känslan.
– I ett av rummen, som ska bli läsrum, finns delar av en gammal tapet som vi vill ta vara på. Den går i blått och den färgen ska även användas i kapellet, säger Tiina.
Kapellet i gården invigdes i fjol av den tidigare biskopen i Borgå stift, Björn Vikström, men det är inte heller klart ännu.
Mycket i huset är dock redan klart och förberett för att etapp två, renovering av våning två ska börja.
– Det finns saker som är klara men som ögat inte ser, säger Olof och pekar på den gamla skorstenen där man genom en lucka ser en hel massa kablar.
Föreningen har för avsikt att kunna starta dagverksamheten under år 2022.
– Vi hoppas få våning två klar nästa år. Men vi är beroende av medel för att få gården klar, säger Marie-Louise.
Hon och de andra är säkra på att gården kommer att ge många glädje i framtiden.
– Detta ska bli ett rekreationsställe för människor i alla åldrar. Hit ska man kunna komma för att koppla av, andas och bara vara, säger Marie-Louise.