Ålands marthadistrikt tillsammans med Lemlands marthaförening ordnande en föreläsning på Ålands landsbygdscentrum i Jomala om beredskap i 72 timmar.
– Myndigheter kommer vi en störning att i första hand säkerställa att samhällsfunktioner fungerar och ta hand om de som löper störst fara, som äldre och de med hälsobekymmer, säger Marika Danielsson.
Vid en svårare störningssituation, översvämning eller katastrof tar det ungefär 72 timmar innan man kan bistå allmänheten med hjälptjänster och annan service.
– Det är viktigt att tänka på och vara förberedd på hur vardagen förändras vid till exempel ett långvarigt strömavbrott eller annan katastrof. Klarar vi av det? säger Marika Danielsson.
Hon ger ett exempel på att till exempel mindre butiker som ej har eget aggregat kan stänga efter 15 minuter. Efter två timmar slutar basstationer att fungera. Vilket betyder att man inte kan ringa eller använda internet och vattnet börjar ta slut. Efter sex timmar börjar bränslet ta slut.
Bild
– Man ska också tänka på att bankautomater och banker stänger och att man inte kommer att kunna använda bankkort. Så förutom mat, vatten, mediciner, en summa pengar och annat är det viktigt att tänka på hur man ska hålla sig varm, hur man ska tillaga mat, att man inte kan spola i toaletten eller få vatten ur kranen och att hjälpa varandra på olika sätt där man kan och det behövs, säger Marika Danielsson.
Hon ger tips på saker man kan ha hemma och som man kan skaffa sig i förväg.
– Det kan vara allt från batterier och ficklampor till ljus och tändstickor samt förstahjälpen-utrustning och brandsläckningsutrustning som brandfilt och släckare.
Appen 112
Marika Danielsson ger också tips om att man kan ladda ner appen 112. Där kan man på Åland läsa koordinaterna var man befinner sig när man använder appen. I Finland kan myndigheterna se direkt var personen finns när man använder appen.
Att ha fasta rutiner även under en period av störningar i samhället är viktigt. Att hjälpa andra och se till att ingen lämnas ensam är också viktigt.
– Om man har den egna beredskapen i skick är det mycket lättare att hjälpa andra. Det finns nästan alltid någon som är mera utsatt än en själv. Kanske finns det äldre som bor ensamma. Man kan på förhand fundera på vem som kanske skulle behöva hjälp i en händelse av störning, säger Marika Danielsson.
Om man kan ta hand om sina egna och närståendes grundbehov också i olika störningssituationer har man tagit hand om hushållets beredskap.
– Då behöver man ha ett reservförråd med några flaskor vatten, lättlagade livsmedel, mat för husdjuren, ficklampa, kontanter, mediciner, hygienartiklar och radio som går med batteri där man kan lyssna på myndigheternas meddelanden, säger Marika Danielsson.
Tre dagars reservförråd för en vuxen
6 liter vatten/drycker
600 gram rotsaker och grönsaker
400 gram frukt och bär
200 gram potatis
200 gram pasta eller spannmålstillbehör
550 gram bröd och spannmålsprodukter
1 liter mjölk, surmjölk, yoghurt, fil eller motsvarande vegetabiliska produkter.
60 gram ost
400 gram fisk, ägg, kött, växtprotein
150 gram olja, fetter
100 gram torkade frukter
90 gram nötter, frön
100 socker, choklad
100 gram socker, honung
Matlagning och användning av kyl och frys
Många rätter kan ätas kalla men vid långa strömavbrott kan man laga mat i öppen spis, på stormkök, i grillen eller på öppen eld. Viktigt att man kommer ihåg att ha ved, kol, gas och bränsle samt tändstickor.
Man ska inte öppna kyl och frys i onödan. Ha en termometer i kyl och frys och följ med temperaturen. Använd livsmedel med kort hållbarhet först. Om det är minusgrader ute kan man flytta ut varorna man har i kyl och frys. Varor som tinats bör användas eftersom de inte kan frysas på nytt.
Reservförråd
Vattenkärl med lock
Lätt tillagad mat
Mat till sällskapsdjur
Batteridriven radio och batterier
Reservströmkälla för laddning av exempelvis telefon
Stormkök och tändstickor
Kontanter
Nödvändiga läkemedel
Jodtabletter (för dem under 40 år. Barn under tre år får jodtabletter från rådgivningen)
Hygienförnödenheter
Första hjälpen-utrustning
Brandsläckare, brandvarnare, brandfilt
Värme och vatten
Ha tillräckligt med varma kläder som vantar, mössa, sockor och filtar
Ät bra och vila
Stäng fönster och öppna ytterdörren så sällan som möjligt
Täpp till springor och häng gardiner eller filtar för fönstren
Flytta sängarna till bostadens varmaste plats
Sov bredvid varandra. En människa producerar lika mycket värme som en glödlampa på 70 watt
Gör ett tält av filtar runt ett bord eller sätt upp ett tält
Lägg flera mattor på golvet
Förhindra användningen av förorenat vatten
Förbered med lockförsedda kärl som du kan hämta vatten i
Man kan bara spola en gång i toaletten. Använd plastkasse som monteras på toalettstolen. Använd till exempel kattsand i påsen, försegla den noga och sätt den i brännbart avfall.