Närmare 30 föräldrar var på plats i Strandnäs högstadiums auditorium för att lyssna på en föreläsning om styrkor och välmående för barn.
Föreläsaren är Åse Fagerlund, psykolog bosatt i Helsingfors och ursprungligen från Mariehamn.
– Under hela min yrkeskarriär har jag arbetat med barn och unga. Under åren blev jag mer och mer frustrerad på hur mycket fokus som lades på barns olika svårigheter men inget på deras styrkor, säger hon.
Hon valde därför att starta ett projekt var mål var att stärka välbefinnandet bland barn.
– Vi tog fram ett projekt som vi hade med en frivillig årskurs fem i Helsingfors. De hade en lektion om välbefinnande i veckan under ett år.
Projektet hade också en kontrollgrupp. Under uppföljningen konstaterade man att de som deltagit i projektet hade stärkt sitt välmående lite, medan kontrollgruppens välmående sjunkit lite.
– Vi minns alla hur det var att vara tonåring, det är ganska tungt. Att välmåendet sjönk i kontrollgruppen beror antagligen på att de närmar sig tonåren.
24 styrkor
Föreläsningen i Strandnäs är en del av satsningen som Mariehamns stad gör för att stärka elevers välbefinnande. Projektet tar avstamp i forskning från ett institut i USA.
– Institutet heter Via Character. Det startade med att 55 forskare tillbringade tre år med att utreda vad det innebär att vara en bra människa. De tittade på olika kulturer genom hela världshistorien, säger Åse Fagerlund.
Forskarna utrönade 24 olika inre egenskaper, bland annat kärlek, perspektiv, rättvisa, ärlighet och ödmjukhet.
– Vi har alla en inre orkester med dessa egenskaper, eller styrkor. Styrkorna spelar lite olika högt för oss alla, det kan vara flöjt eller valthorn som låter mest. Samarbete eller eftertänksamhet.
Åse Fagerlund tar flera gånger upp att det här handlar om inre egenskaper.
– Ta att spela fotboll, vilken styrka är bra för det? frågar hon publiken.
Föräldrarna funderar en stund. Uthållighet, samarbete och självkontroll kommer som exempel.
– Så man kan använda olika styrkor för att vara bra på fotboll. Vad tror ni krävs för att vara ett bra lantråd? Eller kanske förälder är enklare, skrattar Åse Fagerlund.
Skapar medkänsla
Föreläsningen är ett sätt att ge föräldrar en inblick i vad som sker i skolan och få en del av den information som lärarna får genom satsningen.
– Det hjälper om vi pratar samma språk hemma och i skolan, säger Åse Fagerlund.
Skolorna arbetar bland annat med styrkekort för att höja elevernas välbefinnande. Det är 24 kort med de olika styrkorna.
– Varje elev får fundera och välja ut fem egenskaper de är starka på.
Åse Fagerlund hoppas att föräldrarna börjar prata om styrkor med sina barn.
– Elever fastnar lätt i kritiken, till exempel ”Jag är så dålig på matte”. Det är viktigt att ta upp vad de är bra på och att koppla det till verkliga situationer. ”Titta vad kreativ du var när du skrev den här uppsatsen.”
Styrkorna är också ett sätt för lärare att skapa en starkare gemenskap i klassen.
– Det är ett sätt att låta barnen se styrkor hos varandra och på så vis lära ut medkänsla. Därför är det även ett sätt att få bukt med mobbning.
Ny inriktning
Den numera pensionerade bildningschefen Kjell Nilsson kom i kontakt med Åse Fagerlund tack vare en kurs för cirka fem år sedan.
– Det var roligt att se alla deltagare komma med gott humör varje morgon och verkligen suga i sig all information, säger han.
Enligt honom var det viktigt för Mariehamn att hoppa på projektet.
– Vi har prövat väldigt många olika metoder för att öka barns välmående. Vi har PISA-resultat i världsklass men våra unga mår inte bra, så vi måste pröva en annan vinkel.
Den stora fördelen med positivt tänkande och att belysa styrkor är att det finns vetenskapliga bevis för att det fungerar, menar Kjell Nilsson
– Det funkar på riktigt. De har tagit siffror på stresshormon, det syns i blodet. Det är den vägen vi ska gå.
Även Ålands lyceum har numera en obligatorisk välbefinnandekurs. Åse Fagerlund hoppas att elevers välbefinnande får en tydlig plats i skolsystemet i framtiden.
– I förlängningen vill jag att det ska finnas en välbefinnandeplan i varje skola. ”I årskurs ett gör vi så här, i årskurs fyra har vi mindfullness-övningar”, och så vidare. Då får alla skolor hitta sitt eget sätt att arbeta med det.
Via Characters 24 styrkor
Kreativitet.
Nyfikenhet.
Omdöme.
Iver att lära sig.
Perspektiv.
Mod.
Uthållighet.
Ärlighet.
Entusiasm.
Kärlek.
Vänlighet.
Social förmåga.
Samarbete.
Rättvisa.
Ledarskap.
Förlåtelse.
Ödmjukhet.
Eftertänksamhet.
Självkontroll.
Uppskattning av det som är vackert och stort.
Tacksamhet.
Hopp.
Humor.
Andlighet.