Kurt ”Kurre” Kangas gick till sjöss som 15-åring, som de flesta pojkar gjorde i den ålder då. Han mönstrade på som jungman och arbetade på ss Hildegaard i ett år.
– Fartyget var svårstyrt men jag hade nytta av min erfarenhet från seglingen. Det blev ett lärorikt liv.
Kurres mormor var däremot inte tillfreds med att han gick till sjöss. Kanske berodde det på att hans morfar som 28-årig sjökapten på ett segelfartyg förliste med man och allt.
– Förmodligen var det i Biscaya. Varje gång vi var i Biscaya tänkte jag på honom, för vi upplevde flera stormar på samma plats.
Kurre fick uppleva mycket, en del faror men också många länder.
– När jag sedan mönstrade av sa en matros till mig, Kurre du är bara 16 år men du har fått se en stor del av världen. Kaptenen sa åt mig att jag nu bara hade två år till på däck innan jag skulle kunna gå i navigationsskolan. Men jag hade inte en tanke på att bli sjöman.
Men Kurre hade tjänat pengar och kunde gå flera år i skola i Helsingfors. Där träffade han också sin blivande fru Gunvor.
– Jag minns att jag i min första fria uppsats skrev om mitt sjömansliv. Det gick hem. Kanske för att jag nämnde att åländska pojkar i stället för värnplikt valde sjömanslivet.
Skolan hade mycket bra lärare och de flesta fick bra arbeten efter avslutat skolgång, så också Kurre.
Segling sommartid
Varje sommar seglade paret Kangas. Först i den åboländska skärgården där Kurres släktingar var måna om att få besök.
– Det visade sig att min unga fru var en god seglare. Att segla tillsammans genom den vackra skärgården var alltid en fröjd. Särskilt seglingen genom Lillsottunga.
Vanligt var att paret också seglade till Stockholm.
– På den tiden var befolkningen där väldigt välklädda. Det var vanligt att herrarna skulle ha kostym och damerna en fin dräkt då vi gick i land.
Vanligen började båtsäsongen med att Kurre besökte Älvsjömässan.
– Först gången jag besökte mässan hörde jag ljuv musik och det första jag fick se var H-båtar. H-35 och H-323. Jag blev bjuden ombord på en H-323:a och mitt intresse för större båtar var väckt.
På sommaren frågade Kurre sin systerson Bo, som var hamnvakt på MSF om det fanns någon som ville sälja sin båt.
– Bakom mig hörde jag en person säga att han kunde sälja sin. Det var vd:n för fabriken som tillverkade H-båtar. Jag köpte båten och de tog min i utbyte.
Paret Kangas seglade mycket. Förutom i den åboländska och åländska skärgården blev det seglatser till Stockholm, Saltsjöbaden och Sandhamn. Oftast passade de på att se då Gotlandruntseglarna kom i mål.
Kurre har många minnen från seglatserna. Flera av dem är från Utö.
– Lotsen Öhman berättade om livet där. Vår granne hade också varit lots på Utö men hamnade i havet efter en slutförd lotsning.
Stort skidintresse
Ett annat minne Kurre har från Utö är eskadern. På andra våningen i fyren finns en kyrka där en av eskadermedlemmarna började spela på orgeln.
– Psalmböckerna var på finska. Men jag upplyste sedan honom om att det finns även ett kapell på holmen. Hela eskadern samlades i kapellet och sjöng ”Blott en dag” och när vi sedan vände oss om var kapellet nästan fullt av folk.
Förutom segling har Kurre också haft en hel del andra intressen, som sång.
– Jag har varit med i många körer och jag var med i uppsättningen Teaterbåten som uppfördes på Idrottsgården för fulla hus.
Operett har han alltid tyckt om och eftersom Gunvors moster bor i Wien hade paret möjlighet att se Nicolai Gedda uppträda på folkoperan samt uppleva nyårskonserter i Wien.
Kurre var också styrelsemedlem i Ålands sång- och musikförbund i tio år. Men han har även suttit med i kyrkofullmäktige i 20 år.
– Jag var bland annat med i byggnadskommittén för Margaretagården. Jag var också med och bildade Bostads Ab Matrosgatan. Ett projekt på 20 hus. En av dåtidens större bostadsprojekt.
Skidning var och är också ett stort familjeintresse. När Kurre var medlem i Ålands idrottsdistrikt och ordförande i motionssektionen så startades Kanonloppet.
– Hela Åland skulle motionera. Jag minns att riksdagsman Evald Häggblom tog kontakt och till och med var med i Kanonloppet. Idrottsgården byggdes och mycket annat var på gång då.
Kurre var själv med i de tio första Kanonloppen och de tio första Getaloppen. Han har också varit med i kommittén för införskaffande av en klubbholme till MSF.
– Jag var ivrig att något skulle hända. Till sist hade vi Möholm i Föglö. En plats vi inte kunde drömma om. Där anlades sedan bryggor och ett klubbhus.
Nu för tiden vistas Kurre och Gunvor mycket på fritidshuset i Eckerö.
– Där ska allt skötas men jag är stolt över min dotter och måg och deras flickor med män som finns till hands. Vilken bra framtid vi har, säger Kurre glatt.
» Födelsedag 85 år
Kurt ”Kurre” Kangas
Namn: Kurt ”Kurre” Alfred Kangas.
Född: Den 12 december 1935 i Mariehamn.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Pensionär.
Familj: Frun Gunvor, en dotter med familj.
Intressen: Att följa med utvecklingen.
Firar: Firar med de närmaste.