Erika Borenius-Kankkonen från Folkhälsan på Åland hälsade alla välkomna till inspirationsföreläsningen som hölls av Johanna Lundberg från Rehab City.
– Jag är glad över att så många ville komma hit i dag, säger Erika Borenius-Kankkonen innan hon lämnar över ordet till Johanna Lundberg.
– Det är roligt att se att det är så många som är intresserade av att få inspiration till träning och hur man ska tänka på vad man ska träna på då man blir äldre, säger Johanna Lundberg.
Hon frågar de närvarande om någon kan definiera vad hälsa är och ber sedan alla att skriva upp något som de anser är hälsa för dem.
– Välmående, säger Carola Eriksson.
– Att se fram emot dagen, säger Berit Ekström.
– Mänskliga kontakter, säger Gunnevi Jansson.
Johanna Lundberg håller med och säger att hälsa kan ha olika betydelse för olika människor. Hon säger att man kan jämföra kroppen med en bil. Motorn kräver energi för att gå framåt, hjärnan kan jämföras med kontrollpanelen och karossen med kroppen.
– Vi behöver energi i form av mat för att vår motor ska fungera. Sedan behöver vi ha styrka, rörlighet och balans för att kunna göra saker, säger hon.
Vad påverkar hälsan?
– Arv och genetiska faktorer, omgivning, miljö, levnadsvanor och relationer. Men det är mitt sätt att tänka, säger Johanna Lundberg.
Träningseffekter som påverkar livet
Johanna Lundberg pratar om de positiva effekterna som träningen har för alla oberoende av ålder.
– Sömnen blir bättre, cirkulationen i ben och händer, den stärker skelettet och senorna i kroppen. Dessutom påverkar träningen också hormonbalansen. Förutom det förbättrar träningen våra kognitiva funktioner, mentala förmågor, demens och naturligtvis också hjärtat, lungor och blodtryck.
Hon påpekar också att det aldrig är för sent att börja träna.
– Hur ska man träna då man är 60+? säger hon.
En del i publiken berättar att de tar långa promenader nästan dagligen.
– Jag brukar gå runt 15.000 steg dagligen, säger en av deltagarna.
En annan går runt 10.000 steg och undrar om det räcker.
– Det kanske inte är viktigt hur många steg man går. Det viktiga är att man går. Har man tidigare gått 500 steg kanske det är en stor förbättring om man går 1.500 steg. Viktigt är också att man tränar lite styrka och balans och att man varvar med att träna med lite högre intensitet. Rekommendationen i dag är 7.000 steg per dag men den viktigaste träningen är den som blir av, säger Johanna Lundberg.
Hon rekommenderar också alla att de ska träna balans. Till exempel medan man borstar tänderna kan man lyfta ena benet eller blunda en stund.
– Det gör underverk för balansen, säger hon.
Motorn behöver bränsle
Förutom motion pratar Johanna Lundberg också en hel del om matens betydelse.
– En motor behöver bränsle för att fungera bra. Att äta rätt är viktigt för att orka med vardagen. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Men vi är alla olika och en del kanske tycker att det blir för mycket mat och att de inte gör annat än äter, säger Johanna Lundberg.
Hon berättar också att hur vi lever och vad vi gör påverkar hur vi tar till oss maten vi äter.
Stress, hormoner, genetiskt arv och sjukdomar påverkar hur vi tar upp energin från maten.
– Vi äter fortfarande för mycket rött kött och för lite grönsaker och rotfrukter. Vi behöver bra bränsle för att kroppen ska må bra. Om man till exempel får kramp i musklerna kanske man dricker för lite eller behöver mer magnesium. D-vitamin är också viktigt, det är kanske det viktigaste vitaminet, säger Johanna Lundberg.
Att stress påverkar kroppen negativt är också en sak alla känner till. Men att kunna koppla av och lugna ner sig kan vara svårt ibland.
– Då är det bra om man kan ta en paus, andas in och ut fem gånger så att man verkligen känner att man andas ända ner i magen. Mental träning och meditation är andra saker man kan göra men det kanske inte passar alla.
Rum för förbättringar
Johanna Lundberg tar också upp hur viktigt en bra sömn är för alla.
– Har man svårt att somna är det viktigt med rutiner. Att man inte äter just före man ska sova. Att ha en bra säng och att man har mörkt, tyst och svalt i sovrummet förbättrar också insomningen.
Hon avslutar med att visa en hälsotallrik och vad den kan innehålla.
– Sömn, motion, umgås, leka, slappna av och göra saker utan mål är några tips, säger hon.
Lisbeth Nyberg och Sven-Åke ”Sågen” Gustafsson tycker båda att föreläsningen var bra.
– Trots att man hört och egentligen vet vad man ska göra är det bra att få en påminnelse, säger Lisbet Nyberg.
– Jag rör mig en hel del. Men att få höra mer om sömn, balans och hållning var bra, säger Sven-Åke Gustafsson.
Gunnevi Jansson, Ralph Sjöholm och Riitta Halme-Johansson tycker alla att de fick en hel del matnyttigt med sig att tänka på.
– Det finns rum för förbättringar, säger Ralph Sjöholm och skrattar.
Alla är eniga om att de har blivit påminda om viktiga saker för att de ska kunna hålla sig friska och starka så länge som möjligt.