– Pappa spelade livlös och av någon anledning sköt de inte mer och han överlevde, säger Arkan Asaad och publiken andas ut.
Berättelsen kommer ur hans andra bok ”Blod rödare än rött”. Om hans pappa som föddes och växte upp i den kurdiska delen av norra Irak. Fostrad in i den hederskultur och tradition som många år senare fick honom tvångsgifta bort sin son med en kusin. Om det handlar Arkan Asaads första roman ”Stjärnlösa nätter”.
När Ålandstidningen träffar författaren några timmar tidigare i Arkens frukostmatsal berättar han att han började skriva för att reda ut för sig själv vad han kände inför allt som hänt. Efter en lång och ibland smärtsam kamp med sin familj hade han slutligen lyckats få det påtvingade äktenskapet upplöst. Han hade dessutom försonats med sin pappa.
Gräva djupare
– Men jag kände att det fanns något kvar som jag behövde gräva djupare i. Så jag satte mig ned och började skriva förutsättningslöst.
De första 30 sidorna bara rann ur honom. Som en befrielse.
När boken var klar visade han den för sin pappa.
– Jag frågade om han kunde godkänna den. För om jag inte fick hans välsignelse tänkte jag släppa allt. Papp svarade att om andra kan lära av våra misstag så är det klart att du ska publicera.
Tillbaka på scenen i stadsbiblioteket berättar Arkan Asaad hur hans pappa efter det att boken publicerats antastats med kritiska frågor på stan.
– Han kände sig kränkt. Men då sa jag att efter min andra bok så kommer du att få kramar i stället.
– Jag ville ge pappa upprättelse. Berätta han historia, om priset vi får betala för våra val.
Satte på bandspelaren
Han stämde träff med pappan på ett kafé och satte på bandspelaren. Efter lite tvekan kom det. Om uppväxten, om armén, om deserterade och flykten till Sverige. Om att integrera sig i det nya samhället. Om att uppfylla den svenska drömmen med ”villa, Volvo och vovve”.
– Det blev en Volvo 740 och vi köpte en fin villa, men någon hund blev det aldrig. Om ni tror något annat känner ni inte pappa, säger Arkan Asaad till publiken skratt.
Hans berättelse kulminerar en julafton där i villan, tio år efter flykten. Pappan saknar och oroar sig för släkten i Irak som han inte hört av sedan dess.
– Då ringer telefonen. Det är hans mamma. Plötsligt har de kontakt igen.
Det slutar med att pappa säljer allt han äger och skänker alla pengar till släkten.
Föreläser för unga
Det var ingen självklarhet att Arkan Asaad skulle bli författare.
– Men jag lärde mig läsa tidigt, redan på dagis. När jag var 15 år fick jag en lärare, Eva, som tog tag i mig. Hon gav mig seriös vuxenlitteratur som Strindberg och då upptäckte jag något.
Böckerna blev den samtalspartner som han saknat.
Sedan dess har han studerat teater och dramaturgi och manusskrivande, bland annat på Stockholms filmskola.
I dag delar han sin tid mellan skrivandet och att som social entreprenör resa runt och tala med unga människor. De senaste två och ett halvt åren har han gjort över 700 sådana framträdanden, oftast på skolor. Han talar om sig själv, om att våga tro på sin egen förmåga, om att leva i korsdraget mellan en traditionell hederskultur och en modern individualism.
– Jag fick den kanske allra finaste komplimangen på en högstadieskola i Eslöv. När jag var klar kom skolans tuffaste kille fram. De andra hängde i bakgrunden för att se vad som skulle hända. Han sa att min bok var den bästa han läst. Den var till och med bättre än Zlatans bok. Då blev jag glad.
Petter Lobråten