Produktionen av dokumentären pågår som bäst och Michael Franck står för regin. Ålandsfredsavtalet spelar en central roll i historien och dokumentären går igenom de historiska processerna för hur det blev till.
– Det är ett unikt avtal. Det var ett av få avtal som FN:s föregångare Nationernas Förbund under ledning av den före detta amerikanska presidenten Woodrow Wilson lyckades göra.
Inspelningen började för ett och ett halvt år sedan men långt innan dess började Michael förbereda sig genom att läsa på om Åland och världspolitiken.
– Jag har fördjupat mina kunskaper om skillnaden mellan öst och väst och hur Finland blev ett nordiskt land. Finland har österlandiserats med tiden och det finns en oro för brister i svenska språkkunskaper, speciellt inom den offentliga sektorn.
Under inspelningens gång har han träffat många nyckelpersoner. Han har gjort flera intervjuer i Moskva och i Sverige och ska eventuellt göra någon i USA.
– Jag har pratat med Sveriges riksdags ambassadörer om hur Sverige ska göra i nuläget med Nato utan att göra en grundlagsändring. Jag har också kontaktat terrorister och försökt ta reda på i vilket skede aggressioner reser sig. Det verkar som att den reser sig snabbare i tätbefolkade områden.
Michael är uppvuxen i Helsingfors och var aktiv inom politiken på 70-talet. Han läste historia vid Helsingfors universitet och kurser vid Hanken men blev aldrig färdig.
– Jag var en så kallad ”drop out”. Sedan tog intresset för Mellanöstern över och 1980 hamnade jag på journalistspåret. Jag fick jobb på Yle TV 1 bland annat.
Hans farmors farmor var från Åland och han har själv varit här mycket och filmat tidigare.
– Skärgården är bekant för mig och jag seglade mycket runt Åland som barn.
Demilitariseringen viktig fråga
Dokumentären skildrar Ålands historia från efter vikingatiden fram till i dag. Centrala delar är den stora ofreden, grundandet av Mariehamn, 1809 års krig och framför allt vägen till Ålands självstyrelse. Det kommer även att handla om hur det ser ut för Åland i dag och vilka utmaningar man står inför. När kriget i Ukraina bröt ut ändrades processen helt och nya inslag kopplat till Nato och Ålands demilitarisering blev aktuella.
– Det har varit en laddad process med en hög spänningsfaktor. Finland och Åland ställs inför nya utmaningar och det finns många frågor kring hur demilitariseringen ska fungera vid ett Natomedlemskap. Det behöver kanske tas nya unika beslut.
Enligt Michael är det viktigt att se vad konsekvenserna blir för Åland och speciellt vad som händer nu när Turkiet lägger sig i Natofrågan.
– Jag tycker att man borde fokusera på huvudprocessen nu och vad anslutningen innebär för Sverige och Finland.
Har filmen något namn ännu?
– Jag kallade den Ålandsavtalet från början. Ålandsmodellen var också ett förslag men nu håller vi det lite öppet eftersom läget ändras hela tiden.
Filmen publiceras av TV 1 och Yle Fem på självständighetsdagen detta år. Den planeras även sändas i SVT längre fram.