Efter lanseringen 2020 fick sig den franska appen BeReal (ungefär, “Var äkta”) ett rejält uppsving under början och mitten av 2022. Idén är att appens användare delar en bild av sig själva, eller vad de gör, en gång om dagen när de får en notifikation. Användarna har då två minuter på sig att ta och lägga upp en bild vilket ska bidra till bildens äkthet.
Enligt undersökningar hade BeReal växt med 315 procent under årets första fyra månader och laddas främst ned av den så kallade generation z, eller “gen z” (personer födda mellan 1997 och 2012 efter millenniegenerationen).
Populär hos gen z
Siri Lindén jobbar som digital kreatör och producent på byrån OTW i Stockholm. Trots att hon jobbar med sociala medier fick hon först höra talas om BeReal i början av året när appen omtalades i media.
– Jag fick reda på att den är populär bland barn av min killes syrra Malin som jobbar på Lilla Aktuellt, säger Siri.
Att det är främst yngre generationer som använder BeReal tror Siri beror på att det är de som är snabba att haka på nya trender. Hon ser stora skillnader mellan hur olika åldersgrupper använder sociala medier överlag.
– Millennials hade hundfilter på snapchat och använde redigeringsappar för att ändra sin ögonfärg. Nu är det trendigt att det ska se spontant och kaotiskt ut.
Minimalt med ansträngning
Siris yngre syster är en aktiv BeReal-användare.
– Hon är född 2005 och tar en bild och zoomar in på sin näsborre eller haka. Ju mer spontan du är och desto mindre du anstränger dig, desto coolare är du.
Samtidigt anser hon att det spontana har flera sidor.
– Om man jobbar med sociala medier och ska fota något som ska se ut som spontant kaos är det det svåraste som finns. Det är ungefär som att göra en osminkad sminkad look.
Trots att appens syfte är att bidra till mer spontanitet och mindre filter kan den bli en stressfaktor.
– Du får en varningssignal om att du måste ta bilden nu. Det blir lite kontraproduktivt om man ska njuta av stunden och motverkar allt det här om att man ska minska sin skärmtid.
BeReal jämförs ofta med Instagram som kritiseras för att förfina vardagen och bidra till press, speciellt hos unga. Trots det kan användarna välja att lägga upp bilder, eller inte, när de vill.
– Jag hade en kompis som var på semester i Grekland och la upp en bild på solnedgången när hon kom hem, det var uppfriskande. Man kan ta en bild, lägga bort mobilen och posta sen.
Som med andra trender tror Siri att det tar ett tag innan BeReal slår igenom på Åland.
– Antingen det, eller så blir det en fluga som Clubhouse. Jag tror det levde en månad på sin hype i Stockholm.
App för innersta kretsen
Trots att appen jämförs med Instagram anser Siri inte att de har samma användarområde, förutom att de är fotoappar. På BeReal delas vardagsbilder med vänner, medan Instagram erbjuder mer, som nischade konton. På affärsplanet har BeReal, än så länge, inte någon form av annonsering tillgänglig.
– Men det kommer garanterat för alla appar behöver finansiera sig.
Ändå är hon tveksam till om reklam i BeReal kommer bli en grej.
– Jag tror det är extremt få företag som kan skapa värde genom att ha en profil på BeReal. Målgruppen är extremt bred vilket inte gör det träffsäkert.
Vardag eller inspiration
Personligen föredrar Siri Instagram och tror inte att BeReal är någon direkt konkurrent till den Meta-ägda appen.
– Instagram är mer inspirerande än att se på någons ostädade sovrum eller datorskärm. BeReal blir ganska tråkigt att scrolla igenom.
Generellt tror hon inte att den stora massan vill prioritera mer av sin tid på ännu en app.
– Det känns inte som att det finns rum för flera tidskrävande appar än de vi har i dag, men vem vet.