Enligt Bibeln var Saul Israels förste kung. Hans historia berättas i gamla testamentets böcker om profeten Samuel som sammanställdes under det israelitiska folkets fångenskap i Babylonien på 500-talet f.Kr. Från att ha förts vidare muntligt tecknades berättelserna ned i en form som var avsedd att läsas högt. Det judiska folket befann sig i exil och bevarade sin identitet genom att skapa gemensamma berättelser att samlas kring, när man inte längre hade tillgång till sina gamla kultplatser förklarar Grete Sneltvedt.
Saul framstår som en mycket mänsklig människa i sin felbarhet. Han sökte inte makten från början utan blev utvald av Gud genom profeten Samuels utpekande.
– Men innan dess varnade Samuel folket för konsekvenserna av att göra en människa till kung. Han förklarade att de skulle komma att bli slavar.
Men folket ville ändå ha en kung.
Lyder inte
Det går bra för kung Saul i början. Han leder sitt folk till flera segrar. Men när Samuel säger att Gud vill att Saul ska döda alla, människor och djur, i Amalekerriket, lyder Saul inte utan tar kungen till fånga levande och behåller de finaste boskapsdjuren själv. Den rasande Samuel meddelar då att Gud förkastar Saul.
Den unge mannen David gör entré i historien. Han är god vän med Sauls son Jonathan och en krigshjälte som besegrar den storvuxne Goliat.
– David är motsatsen till Saul. Han är en handlingens man, säker på att han utför Guds vilja. Saul förmår inte tolka Guds budskap och i stället för att handla blir han rädd. En del uttolkare anser att han är den förste bipoläre karaktären i litteraturhistorien.
Krackelerar som kung
Ju mer populär David blir desto avundsjukare blir Saul som till sist försöker få honom dödad.
– När Saul väl börjat förstöras av makten går det bara snabbare och snabbare. Han ljuger och skyller ifrån sig. Han krackelerar som kung, säger Grete Sneltvedt.
Saul dör på slagfältet och efterträds av David som blir en av de viktigaste gestalterna i Israels historia, enligt Bibeln.
I hörspelet berättas Sauls historia med uppbruten kronologi.
– Vi börjar sent i en dramatisk del av berättelsen och blickar sedan tillbaka. Det blir som en väv av trådar, med en överraskning på slutet.
Granskar makten
Grete Sneltvedt förklarar att hon började arbetade med projektet långt innan det pågående kriget i Gaza bröt ut. Det är inte ett politiskt inlägg utan en undersökning av vad makten kan göra med en människa som inte förstår den.
– Vem äger egentligen makten och hur förvaltas den?
Ljudspelet håller som bäst på att spelas in. Grete Sneltvedt läser in sin text och Alexander Lindberg skapar en ackompanjerande ljudbild. Det färdiga resultat framförs på Mariehamns stadsbibliotek den 11 maj, klockan 12.
– Ljudspelet blir runt 50 minuter långt. Vi kommer att vara där och diskutera efteråt.