Lisa Glybchenko inledde sitt fredsfrämjande projekt i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, som sedan fortsatte med den fullskaliga invasionen i februari i fjol.
– Från början ville jag använda min erfarenhet för att stödja mina ukrainska landsmän, berättar hon för Ålandstidningen när vi träffas på Fredsinstitutet.
Hennes metod och arbete går ut på att använda konst för att väcka medvetenhet om vad fred betyder. Och skapa verktyg för läkning efter konflikternas slut. I sitt prisbelönta projekt Color Up Peace har hon låtit skapa färgläggningsböcker där man får färglägga andras bilder av vad fred betyder för dem.
Bild
– Jag har bjudit in människor från hela världen att dela sina bilder av vad fred betyder för dem och förvandlat bilderna till målarblad genom att rita deras konturer. Tanken är att den som färglägger får återuppleva den andres upplevelse på ett visuellt och digitalt sätt.
Hittills har hon gett ut nio sådana böcker.
Motverka våldsbilder
Genom att inspirera människor att visualisera vad fred innebär motverkar man samtidigt medias förhärskande narrativ med våldsamma bilder från konfliktzoner.
– Genom att skapa bilder av det vi vill uppnå hjälper vi människor att kunna föreställa sig det.
Hon har arrangerat både fysiska och virtuella workshops för ukrainare och andra att mötas i bildskapande om fred.
– När vi hjälper ukrainare att skydda och bevara sin kulturella identitet utför vi samtidigt en avkolonisering av Ukraina inför när landet åter är fritt. Det är viktigt att vi har något kvar att återvända till.
Bilderna erbjuder även ett sätt att diskutera kriget med barn.
– De påverkas ju så klart av kriget och behöver verktyg för att hantera det.
Bild
Hon arbetar även med virtuell verklighet och agumented reality, där man betraktar verkligheten i realtid genom ett pålagt lager av digitalt innehåll, som sätt att nå ut och väcka intresse. Det möjliggör dessutom fler bildlager.
Ny symboler
Som en del av sitt arbete har hon tagit nya symboler att samlas bakom. Hon berättar om ett samarbete med två krigsfotografer där hon lät deras foton smälta samman med hennes teckningar.
– Ur det uppkom bomullstussen som en symbol för den exakt avgränsade sprängningen av en militäranläggning. Explosionen ser ut som en bomullstuss från ovan.
Lisa Glybchenko sammanställer nu erfarenheterna från sitt fredsfrämjande konstarbete i doktorandprojektet ”Visual Peacetech: Digital Visual Images as Security-Building Tools” vid Tammerfors universitet.
I tisdags föreläste hon för åländska konstnärer på inbjudan av Ålands fredsinstitut.