”Råttfällan” är världens längst spelade teatermordgåta. Pjäsen hade ursprungligen premiär 1952 och har därefter spelats kontinuerligt i West End i London, med undantag för en kort paus under pandemiåren 2020-21. Föreställningarna avslutas traditionellt med att ensemblen vädjar till publiken att inte avslöja vem som är mördaren.
På Åland har Teaterföreningen i Mariehamn satt upp den två gånger, 1959 och 1990. Och nu är det dags för en tredje uppsättning av Kompani Nord med Arn-Henrik Blomqvist som regissör.
– Manuset är jättebra med en helt oväntad upplösning. Råttfällan var den enda pjäs som Agatha Christie skrev och man märker att hon var mästare på att skriva deckargåtor.
Maria Johans, som var den som Arn-Henrik Blomqvist först kontaktade med idén, berättar att hon tände direkt på projektet.
– Det är otroligt bra dialog och åtta bra och helt olika rollfigurer. Tempot är högt, som en fars fast det inte är en fars, så det gäller att hänga med som publik, säger hon.
Proffs och amatörer
De beskriver hur rollistan består av de två hotellägarna som just öppnat etablissemanget, en major, en polis, en ung dam, en konstig italienare, en arg tant och en ung skum man som påstår att han studerar arkitektur.
Som Kompani Nord gjort flera gånger tidigare blandar man proffs med amatörer. Ensemblen består av Maria Johans, Kenneth Johans, Frode Lantz, Soffi Sonck, Pekka Sonck, Ulf Weman, Linn Weman och Jonas Love Danielsson.
Kuriosa om Råttfällan
Råttfällan var ursprungligen en kort radiopjäs vid namn ”Tre blinda möss” (Three Blind Mice), som sändes den 30 maj 1947 och byggde på en verklig händelse. Agatha Christie arbetade om sin radiopjäs till en novell med samma namn, men begärde att novellen inte skulle publiceras så länge teaterpjäsen spelades. Novellen har fortfarande inte publicerats i Storbritannien, men gavs ut i USA 1950 och har även publicerats i Sverige.
Teaterpjäsen kunde inte ha namnet ”Three Blind Mice” eftersom en pjäs med detta namn redan satts upp, före andra världskriget. Förslaget att döpa stycket till ”The Mousetrap” kom från Agatha Christies svärson Anthony Hicks. I Shakespeares pjäs Hamlet svarar prins Hamlet ”The Mousetrap” då Claudius frågar efter namnet på den pjäs hovet just har sett.
I spelkontraktet för Råttfällan står att pjäsen bara får spelas en gång per år utanför Londons West End, och att Råttfällan inte får filmatiseras förrän tidigast sex månader efter att pjäsen slutat spelas i West End.
Källa: Wikipedia
– Bland skådespelarna finns alltså två äkta par och en far och en dotter, skrattar Arn-Henrik Blomqvist och fortsätter:
– Dessutom tycker jag att det är extra roligt att kunna överbrygga de gamla barriärerna mellan de åländska teatersällskapen och ha med Jonas Love Danielsson (från Teater Alandica, reds. anm.) som både jag och Maria direkt tänkte skulle passa perfekt som polisen.
Engelsk miljö
Handlingen, som sträcker sig över ett och ett halv dygn, utspelar sig 1952 på en litet isolerat landsortshotell England.
Bild
– Vi behåller tiden och den engelska miljön. Vår scenograf Ulrika Kjeldsen skapar hotellobbyn som utgör själva spelplatsen. En utmaning blir att åstadkomma snöstormen som rasar utanför fönstret och isolerar hotellgästerna.
Arn-Henrik Blomqvist har försiktigt bearbetat den gamla svenska översättning.
– För den är faktiskt inte speciellt bra. Till exempel duar alla varandra i den, och det gjorde man definitivt inte på ett hotell i England på 1950-talet.
Premiär är det den 10 april i auditoriet i Alandica. Åtta föreställningar är planerade.
Råttfällan
Av: Agatha Christie.
Regi: Arn-Henrik Blomqvist.
Medverkande: Soffi Sonck, Pekka Sonck, Maria Johans, Kenneth Johans, Linn Weman, Ulf Weman, Frode Lantz och Jonas Love Danielsson.
Scenografi: Ulrika Kjeldsen.
Kostym: Gunilla Nilsson & Lena Andersson.
Ljus: Kristian Karlå.
Premiär: 10 april.
Spelplats: Alandicas auditorium.