Det finns inget förhandsbestämt tema för årets Verafestival, men när arrangörerna i Filmklubben Chaplin berättar om kort- och dokumentärfilmerna ser de ändå en röd tråd:
– Det är många nya och fantasifulla sätt att göra dokumentärer på, säger filmklubbens ordförande Pontus Josefsson.
Ändå är mycket sig likt i årets festival, som inleds onsdagen den 13 mars.
– Vi börjar med Ålandskvällen på onsdagen och visar både några nya åländska dokumentärer och några från arkivet.
En av premiärerna är ”Ålandsliv och penseldrag, bland vildaplar, hagtorn och hassel”, av Helen Elmqvist. Filmen handlar om Önningebykolonin och om en av dess medlemmar J.A.G. Ackes liv och konstärskap. Vid visningen närvarar Helen Elmqvist, Kjell Ekström från Önningebymuseet samt Claes Moser, känd bland annat från Antikrundan och samlare av J.A.G. Ackes konst.
Hackspettar i Brändö
En av de kortare filmerna är Hansi Karlssons ”Hackspettssafari”. Under sju minuter får biopubliken följa medlemmar i Ålands fågelskyddsförening som i mars varje år beger sig till Brändö för att försöka se fem olika hackspettsarter, varav den vitryggiga hackspetten står högst på önskelistan.
Gamla sjöfartsfilmer brukar gå hem hos publiken. Genom ett samarbete med sjöfartsmuseet visas under Ålandskvällen fyra kortare filmer som tagits fram tillsammans med olika åländska producenter: ”Gustaf Erikson and his Windjammer Legacy”, ”Läkaretuiet”, ”Parfymflaskan” och ”Filmkameran”.
De kommande dagarna följer en rad internationella filmer.
Den första som visas på torsdagen är Bill Morrisons ”Incident”, som dokumenterar ett fall där en svart man på väg till jobbet sköts ihjäl av polis i Chicago år 2018.
– Den här typen av dokumentärfilm har jag aldrig sett tidigare. Av allt att döma har filmskaparen inte filmat något själv utan materialet är ihopklippt av filmer från övervakningskameror och polisernas kroppskameror. Tanken är att visa hur det omtalade polisvåldet i USA kan se ut och hur situationer kan tolkas på olika sätt beroende på vad som betonas, säger Philippe Chanfreau.
Hussein och rökbastu
På torsdagen visas även ”Hiding Saddam Hussein”, om den irakiske bonden som gömde Saddam Hussein under en blombädd i sin trädgård. Regissören Halkawt Mustafa närvarar vid visningen.
– Det var nära att han inte skulle kunna komma, för filmen antogs även till Köpenhamns filmfestival. Men vi lyckades lösa det så att han hinner till Köpenhamn, säger Pontus Josefsson.
På fredagen kan biopubliken bland annat se ”Smoke Sauna Sisterhood” som regisserats av Anna Hints. I sydöstra Estland lever traditionen med rökbastu kvar.
– Under sex år har kvinnor filmats i bastun. De avreagerar sig på olika sätt, berättar både sorgliga och roliga historier. Det är hemskt berörande, säger Philippe Chanfreau.
Från lördagens program rekommenderar David Abrahamsson starkt ”Silent House”, av Farnaz Jurabchian och Mohammadreza Jurabchian.
Det är en berättelse om hur en familj köpt ett hus i Teheran, och filmskaparna berättar både husets och sin familjs historia från revolutionen 1979 till i dag.
– Jag såg den 2022, och den är helt otrolig. Jag både skrattade och grät.
På lördagen kan publiken även passa på att se ”Ombord på Adamant”, som tog hem en Guldbjörn vid Berlins filmfestival i fjol. Regissören Nicolas Philibert porträtterar i den psykiatriska patienter på ett dagcenter ombord på en husbåt i Paris.
Inför den åländska festivalen åker alltid några från filmklubben till världens största filmfestival i Amsterdam. Där betar de av så många filmer de mäktar med. Philippe och Tove Chanfreau hann senast se ett trettiotal filmer.
– Av dem visar vi tio filmer på Åland.
Andra filmer skickas av distributörer. Arrangörerna tittar på dem, diskuterar och väljer ut de bästa. En sådan är ”Miraklet i Gullspång”, som också visas på lördagen.
– Den hade premiär och fick pris på en filmfestival i New York i höstas och vann också en guldbagge för bästa dokumentärfilm, säger Pontus Josefsson.
Två norska systrar köper en lägenhet i Gullspång. På mäklarkontoret möter de säljaren – och hon är kusligt lik deras storasyster som dog på 1970-talet.
– När de frågar när hon är född är det samma datum som deras storasyster föddes. Allt det här händer under filmens första fem minuter – men sedan börjar det konstiga och det blir ganska snabbt slitningar. Jag blev alldeles begeistrad när jag såg den första gången, säger Pontus Josefsson.
Producenten Ina Holmqvist är bördig från Åland och närvarar vid visningen.
Journalist i exil
Söndagens program är mer ambitiöst än tidigare år.
– Vi visar filmer hela dagen, från 11 på förmiddagen till sju på kvällen. Det är inget b-lag, utan prisbelönta filmer, säger Pontus Josefsson.
Tove Chanfreau lyfter i söndagsprogrammet fram ”Son of the Mullah” av Nahid Persson Sarvestani. Den iranska journalisten Roohallah Zam tvingas fly regimen och verkar efter det i exil från Paris. Men hans nätverk infiltreras, är hans källor egentligen regimens kollaboratörer?
– Han far illa och det blir mer och mer klaustrofobiskt.
Efter varje film får publiken lägga ett vitsord. På det sättet utses vinnaren av festivalens enda men mycket prestigefyllda pris Verastatyetten.
Vera filmfestival pågår den 13-17 mars.