Vid frontenPå Karelska näset fortsätter den ryska storoffensiven med full kraft, och läget blir alltmer kritiskt. Efter att försvaret koncentrerats till den svaga Mellanställningen lyckades motståndaren redan förra måndagen (19.2) göra de första inbrytningarna. Försöken att täta de allt större luckorna har misslyckats, och i onsdags (28.2) beordrades omgruppering till den sista försvarslinjen, T-ställningen (Tali-Vuoksen). Bortom denna ligger vägen öppen mot södra Finland och Helsingfors. I norr har Svenska frivilligkåren äntligen satts in vid fronten, och i onsdags (28.2) övertog de försvaret vid Märkäjärvi. Fem finländska bataljoner kunde därmed överföras till Viborgska viken, där ryssarna inlett en kringgående offensiv över isen. Förra fredagen (23.2) fick regeringen, via Sverige, ta del av de ryska kraven för att inleda fredsförhandlingar: Hangö udd, hela sydöstra hörnet av Finland inklusive Viborg, samt ett försvarsfördrag med Sovjetunionen och Estland beträffande Finska viken. Efter stor vånda beslöts sent torsdag kväll (29.2) att i princip godkänna kraven, men beslutet framfördes inte till Moskva då västmakterna samtidigt höjde sitt anbud om intervention med marktrupper och flygstyrkor. För tillfället är det politiska läget synnerligen oklart. Regeringen har under torsdagen även överlämnat en not till Nationernas förbund där man beskriver hur ryskt flyg vid upprepade tillfällen kränkt Ålandszonens neutralitet, och där bombat finländska och utländska fartyg, bombat Mariehamn, samt överflugit ett flertal andra orter inom zonen. Noten torde dock knappast få någon större effekt eftersom Sovjetunionen numera är uteslutet ur NF.
På ÅlandPå grund av den oroande situationen har 3. avdelta cykelkompaniet och 2. avdelta maskingevärskompaniet sänts iväg som förstärkning vid Viborgska viken. Båda har hittills varit förlagda på Eckerö.I och med detta får Ålands hemvärn en allt större roll, och de flesta avdelningarna har nu svurit värnmannaed. Senaste måndag (26.2) gavs därtill order om att det aktiva hemvärnet skall utökas till en infanteribataljon. Utöver det redan befintliga 1. cykelkompaniet skall man omedelbart vidta åtgärder för att bilda följande nya enheter: en bataljonsstab med nödiga kommando-, underhålls-, sanitets- och förbindelseorgan som förläggs till Godby; ett nytt cykelkompani som förläggs till Emkarby; fyra infanteriplutoner som bildas inom lokalavdelningarna i Jomala, Finström, Västra Saltvik, Östra Saltvik samt Sund, och som vid behov kan sammanföras till ett tredje kompani. Därtill skall snarast möjligt det under uppställning varande maskingevärskompaniet utökas till 12 maskingevär med en styrka av ca 130 man. Hemvärnet har redan övertagit vakthållningen vid Lemströms kanal, Färjsunds bro, Marsunds färja, telefoncentralerna på landsbygden, Ingby landscentral, Mariehamns telefoncentral, Rikstelefoncentralen samt Nobel-Standards oljeupplag. Styrkan per 1 mars: 1.650 man, varav 646 tillhör de aktiva enheternaBefolkningsskyddsnämnden i Mariehamn har förra torsdagen (22.2) avsynat alla i staden befintliga skyddsrum och tillhörande utrustning: eldsläckningsmaterial, röjningsredskap, värmeaggregat samt reservbelysning. Samtidigt meddelade militärmyndigheterna att det i fortsättningen är förbjudet att fotografera utomhus, liksom även att bära kamera och kikare ute. Som grund för förbudet anges statsrådets beslut av den 14 december om att landskapet Åland räknas som krigszonen.
Till havsBortsett från det svåra isläget, och det faktum att flera av isbrytarna är ur spel på grund av grundkänningar och liknande, har trafiken i åländska vatten fungerat tillfredsställande. Ett orosmoment är dock den viktiga farledsknutpunkten vid Sottunga Sälsö, där fienden med luftlandsatt styrka lätt skulle kunna besätta de omgivande öarna och avbryta handelstrafiken. Förra lördagen (24.2) gavs därför order om att försvaret av området måste förstärkas, vilket kommer att ske inom de närmaste veckorna.I tisdags (27.2) meddelades att man inom kort även planerar stationera en särskilt utrustad ”is-bil” på Sottunga, för att snabbt kunna transportera en patrull på 3-4 man ut på öppna isen för att eftersöka och oskadliggöra fiender från nedskjutna flygplan. Bilen skall operera såväl norrut på Delet som österut på Skiftet. Tidigare prov på fastlandet har dock visat att bilen är rätt svag, och i praktiken inte kan användas om snötäcket är tjockare än 15 cm.
I luftenÄven i luftrummet har läget varit förhållandevis lugnt, särskilt under den senare veckan. Efter att finskt jaktflyg börjat operera från Åbo har de ryska flygrutterna ändrats och huvudsakligen gått utanför Åland. Förra måndagen (19.2) observerades dock vid 13-tiden sex bombplan på 2.000 m höjd med kursen Björkör-Lumparland-Saltvik-norrut. Planen återvände två timmar senare väster om Åland. I Mariehamn luftalarm nr 46. Under tisdagen (20.2) flög en grupp med sex plan, och en annan med sju plan, i formation norrut över Kökar-Sottunga. Den senare gruppen återvände på hög höjd över Eckerö-Lågskär-Råbuskär. I Mariehamn luftalarm nr 47. Även följande dag gavs luftalarm (nr 48), men visade sig bero på att trafikplanet mellan Stockholm och Åbo tagit fel rutt. Den hittills senaste överflygningen skedde måndag eftermiddag (26.2) då 14 plan flög i formation på 4.000 m höjd över Utö-Kökar-Sottunga-Fiskö, samt återvände samma väg. I Mariehamn gavs för säkerhets skull luftalarm nr 49. Anmärkningsvärd är slutligen observationen som tre man gjorde onsdagen den 21 februari, när de med lastbil var på väg över isen från Kumlinge till Bomarsund. I kraftig snöyra sågs öster om Kalvholm två enmotoriga flygplan, varav det ena gick ner och körde längs isen, medan det andra flög på runt på låg höjd. Planen var gulmålade (?), korta och lågvingade, och påminde närmast om ryska jaktplanet I-16. Efter 2-3 minuter försvann båda mot sydväst. Kenneth Gustavsson
Ålandstidningen