Social- och hälsovårdsministeriet har presenterat ett förslag till ny smittskyddslag. Lagen gör stora ingrepp i den åländska självstyrelsen och förslaget har mött stor kritik från såväl landskapsregeringen (LR) som från Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. En tydlig och viktig markering från Ålands styrande för att skydda den allt mer vingklippta självstyrelsen.
Om den nya smittskyddslagen togs i bruk skulle det medföra stora inskärningar i den åländska självstyrelsen. Flera av de behörigheter vi i dag besitter skulle överlämnas till Helsingfors och öka Helsingfors makt över det åländska hälsovårdsarbetet. Men problemen stannar inte där.
Förslaget har tagits fram av Social- och hälsovårdsministeriet utan dialog med LR. Ett förfarande som är synnerligen märkligt då denna typ av lag inte kan ändras utan ett godkännande av lagtinget i enlighet med självstyrelselagen. Men ministeriets fadäser stannar inte där.
I utkastet till ny lagstiftning saknas stora delar på svenska. 40 procent av materialet är inte översatt till svenska, helt i strid med självstyrelselagen. Hur ska Åland kunna bilda sig en helhetsuppfattning om förslaget?
I sin kritik av förslaget poängterar LR förtjänstfullt att den tvingande natur som lagen andas enligt grundlagen ska höra hemma under undantagstillstånd. De begränsningar, som kan införas genom förslaget, är inte i proportion till ingreppen i den personliga friheten som de leder till.
Det framstår allt mer som om Social- och hälsovårdsministeriet vill stärka sin makt i det finländska samhället. Grundläggande fri- och rättigheter och självstyrelse offras lätt på altaret när ministeriet får orda. Det är en allvarlig utveckling. Inte enbart för Åland utan även för Finland.
Social- och hälsovårdsministeriet är expert på sitt område. Men man är långtifrån expert på hur ett land ska styras och hur helheten ska hållas ihop för att skapa en morgondag efter pandemin. Det måste den finländska regeringen ta höjd för när förslaget väl landar på regeringens bord. Bara för att ett ministerium besitter stor kunskap inom ett område får inte den kunskapen gå före annan mer övergripande kunskap – inte minst när det kommer till behandlingen av Finlands enda autonomi Åland. Då är vi väldigt illa ute.
Det är bra att LR sätter ner foten och uppmanar berörda ministerier att kontakta LR för att samarbeta och utreda frågorna. Men i ärlighetens namn är det nog lätt att ministerierna ”glömmer” Åland igen.
Det är positivt att vice lantråd Harry Jansson (C) nu sätter sig på flyget till Helsingfors för att träffa inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna). Det är dags för samtliga åländska ministrar att göra samma sak för att ta en rejäl diskussion med de finländska ministrarna och regeringen om åländsk självstyrelse och det fortsatta arbetet i allt som berör självstyrelsen.
Vi kan inte längre sitta på kammarn och vänta på att Helsingfors ska se till Ålands sak och komma på besök för att diskutera saker och ting. För det är som Francis Bacons berömda ord – ”Om inte berget kommer till Muhammed får Muhammed komma till berget.”
Daniel Dahlén