I Monopol blir spelaren under spelets gång ibland uppmanad att gå tillbaka till "GÅ". Börja om på nytt. Frågan är om vi i det politiska spelet kring självstyrelsen nu har nått en punkt där vi behöver gå tillbaka till ruta ett och skjuta självstyrelserevisonen på framtiden – gå tillbaka till GÅ.
Många delar av självstyrelsen har under pandemin visat sig inte fungera och i ärlighetens namn är det inte en ny företeelse utan självstyrelsens väsenstår inte i klang med en autonomis utveckling på 2000-talet.
2013 tillsattes en Ålandskommitté under ledningen av den tidigare presidenten Tarja Halonen. Kommittén bestod av parlamentariker från såväl Finland som Åland och kommitténs slutbetänkande avlades 2017. Åland och Finland skulle få en ny modern självstyrelse, men säg den lycka som varar. Rätt snabbt stod det klart att ministerierna motsatte sig resudialprincipen. En princip som är vanligt förekommande bland autonomier runt om i världen och som skulle gett Åland rätt att ensidigt föra över behörigheter från en speciell lista av områden. Åland hade redan innan gått med på att listan blivit bara kortare och kortare men nu sade ministerierna dessutom tvärt nej till själva principen.
Flera områden visade sig omöjliga att hitta konsensus kring men Helsingforsregeringens mål var trots detta att hitta en lösning och att en överenskommen proposition skulle lämnas till riksdagen i november 2020. Sen kom pandemin.
Aktiverandet av beredskapslagarna och försättandet av Finland i undantag har visat stora brister i hanteringen av självstyrelsen. Den finländska regeringens hantering av Åland har varit mer än bristfällig och Martin Scheinin, professor i juridik, har till och med benämnt Helsingfors regeringens agerande genom ministerierna som auktoritär. Men det stannar inte där.
På område efter område uppvisar ministerier och Helsingforsregeringen en attityd gentemot Åland som är förkastlig. Brister i översättningar, överkörd självstyrelse och blockaden av Paf är bara några exempel som klart och tydligt visar på att förhållandet mellan Helsingfors och Åland inte är sunt.
Det är tyvärr inte mycket som talar för att förslaget till ny självstyrelselag skulle ändra på det. För mycket är oklart och frågorna är för många. Dessutom har det från åländsk sida lyfts fram att förslaget till ny självstyrelselag blivit något annat än vad som Ålandskommittén hade som mål. Eller som Gunnar Jansson, tidigare vice ordförande för Ålandskommittén, redan 2018 konstaterade: ”Nu diskuterar man något annat än vad Ålandskommittén föreslog”.
Finland mår bra av en välfungerande åländsk autonomi. Det stärker landet i sin helhet. Dessutom har Finland som stat internationella förpliktelser gentemot Åland och inte minst har Finland från självstyrelsens början utlovat en så långtgående självstyrelse som bara är möjligt så länge Åland är en del av Finland.
Visst kan vi alltid plocka upp spegeln och se om vi själva kan göra saker bättre, men det är samtidigt Finlands förpliktelser som nu uppvisar stora brister.
Allt mer börjar det muttras i de åländska stugorna om behandlingen av Åland. Vi är vana att bita ihop och bjuda till, men även ett åländskt tålamod tar slut. Därför är det nu dags att gå tillbaka till "GÅ". Börja om och nå en politisk konsensus mellan Åland och Finland om självstyrelsens utveckling. Där fokuset ligger på vad det åländska folket genom sina folkvalda vill – inte vad några tjänstemän på ministerierna tycker. Det är dags att sätta Åland i fokus och som det heter i Sociala Medier #dagsförAX.
Daniel Dahlén