I september lanserade Disney sin nya streamingtjänst Disney+. Tjänsten ger dig en möjlighet att över nätet strömma Disneys filmer och serier. Tjänsten har tagit världen med storm och har snabbt blivit en av de största streamingtjänsterna.
Många ålänningar trodde att tjänsten även skulle fungera på Åland, men som vanligt när en ny tjänst dyker upp på nätet blev det problem.
På nätet uppfattas Åland många gånger som ett land som inte omfattas av den finländska upphovsrätten. Även om Åland de facto gör det så blir det kollision då Åland många gånger definieras som ett eget land. Åland uppfattas då som ett eget land utan upphovsrätt och även om det är enkelt att påvisa att vi omfattas av finländsk upphovsrätt blir det lättare för många tjänsteleverantörer att bara stänga av tjänsten. Allt för att undvika eventuella dyra böter som kan uppkomma om tjänster säljs på ett geografiskt område där man som leverantör saknar rättigheter.
Kort sagt kontrollerar upphovsrättsinnehavarna om rättigheter finns för landet Åland och konstaterar snabbt att det inte finns och därmed stryper man tillgången till tjänsten. Allt sker dessutom automatiskt via en så kallad geotargetingtjänst, som är ett tekniskt sätt att automatisera processen att ringa in de geografiska områden man köpt rättigheter till. Allt blir väldigt automatiserat och svårt att påverka. För att få en förändring krävs helt enkelt ett intresse från tjänsteleverantören för att Åland ska få tillgång till tjänsterna och dessutom ofta en manuell insats i en allt mer automatiserad värld.
Från åländsk sida har en mängd olika insatser gjorts för att komma åt problematiken. Flera projekt har genomförts men problemen kvarstår när nya tjänster introduceras. Problemet kommer inte heller att upphöra om vi inte kontinuerligt och aktivt jobbar med problemet.
Som en lösningsmodell har flera av projekten avviserat möjligheten att kommersialisera domänen AX. Genom att göra den tillgänglig för andra än ålänningar skulle det finnas en möjlighet att finansiera en tjänst som aktivt skulle jobba med att försöka förebygga problemet med Ålands närvaro på nätet.
Tjänsten skulle utgå från landskapsregeringen, då det i dylika fall är viktigt att det är en organisation eller myndighet som hör av sig till tjänsteleverantörer för att hitta en lösning.
Den åländska domänen AX är, enligt de förslag som projekten kom fram till, numera öppen för andra än ålänningar och landskapet får intäkter varje gång en individ, ett företag eller organisation köper domänen AX. Dessa intäkter kunde med fördel nu användas för ett förebyggande arbete. Ett proaktivt arbete som syftar till att göra ålänningars vardag på nätet enklare. Ett tydligt uppdrag som inte behöver kosta skattebetalarna särdeles mycket då en del av finansieringen redan är säkrad.
Problemet vi upplever kommer inte att lösas på en natt utan kontinuerligt arbete krävs. Visst kan vi lösa problemet genom att Åland blir ett eget upphovsrättsland, men det skulle medföra stora utmaningar på en rad andra områden eller genom att vi blir en fullt integrerad del av Finland på nätet vilket i sin tur skulle medföra att vi missar en rad möjligheter som vår position på nätet i dag medför.
Det är därför i detta skede enklast att jobba proaktivt med frågan. Sprida kunskapen om Åland och varje gång när en ny större tjänst är på gång på nätet informera och berätta om Åland för leverantörer. Sakta men säkert blir det bättre.
Så bästa landskapsregering – ta ett större grepp om frågan och jobba proaktivt med frågan. Det tjänar vi alla på. Och medan vi väntar på initiativ från landskapsregeringen kan vi alla hjälpas åt och höra av oss till leverantörer som Disney och göra dem uppmärksamma på att Åland finns och att de rättar till sina fel. Så låt mejlen till Disney gå varma.
Daniel Dahlén