Den finländska regeringen meddelade i tisdags att man inför nya begränsningar för restaurang- och nattklubbsverksamheter. Restaurangerna ska stänga klockan 01, och alkoholförsäljningen ska upphöra klockan 24. De nya reglerna träder i kraft den 8 oktober.
Återigen fattar regeringen ett beslut som omfattar hela landet inklusive Åland trots att grundlagsutskottet tydligt framfört att beslut måste grunda sig på vilken situation olika regioner befinner sig i. Nationella lösningar går inte att tillämpa inom alla områden om vi vill ha ett samhälle även efter pandemin.
Restauratörer, nattklubbsägarna, samtliga leverantörer och anställda inom branschen är hårt drabbade av pandemins framfart. Nedstängningar har präglat hela deras verksamhet och omfattande permitteringar har slagit hårt mot en bransch som under många år har brottats med utmaningar med lönsamheten.
När regeringen återigen beslutat om begränsningar i verksamheten slår det hårt. När det dessutom är begränsningar som grundar sig på några få fall sprugna ur verksamhet inom nämnda branscher i regioner långt från Åland blir det svårt att se vilken nytta det hela har. Och när Åland inte har någon samhällsmitta är det än mer omotiverat.
Därför är grundlagsutskottets förhållning bra och därför vidtar den finska regeringen återigen fel beslut.
Det är motiverat med utökade restriktioner i de regioner som nu har ett växande antal smittade.
I såväl Jyväskylä som Helsingfors finns en ökande smitta och under den senaste uppföljningsperioden på 14 dagar (13–26 september) rapporterar Institutet för hälsa och välfärd 1.016 nya sjukdomsfall. Incidensen av nya fall i förhållande till befolkningen var 20,1 fall per 100.000 invånare. Det är en betydligt högre nivå än vad Finland tidigare visat. Men vi kan se att det handlar om mycket lokala utbrott med en koncentration till Mellersta Finland, Birkaland och Nyland.
Övriga delar av Finland och Åland ligger på en mycket låg nivå.
Ålands riksdagsledamotMats Löfström har vid ett antal tillfällen framfört att det minsta den finländska regeringen i detta läge kunde göra är att låta Åland själv besluta om saken. Förslaget har inte fått understöd men det är ett rimligt förslag.
Åland har i dag inte någon smitta att tala om. Högst troligen kommer även Åland få ett ökat antal smittade innan ett vaccin är på plats. Vi behöver instrumenten att själva besluta om insatser utgående från vårt eget område. Inte utgående från hur situationen i dag ser ut i till exempel Mellersta Finland.
Beslutets ekonomiska effekter på samhället kommer att vara betydande. Delvis i direkt anslutning till branschen, men även för att begränsningar av öppettider för nämnd bransch har en effekt även på den totala efterfrågan. Signalen dessa begränsningar ger är att vi ska hålla oss hemma vilket i sin tur leder till minskad konsumtion. Allt detta leder till minskade skatteintäkter och fler arbetslösa vilket i det långa loppet påverkar statens, landskapets och kommunernas servicenivåer.
Mycket av den finländska regeringens coronastrategi går ut på att göra saker för säkerhets skull. Och precis som Mats Löfström och grundlagsutskottet framfört kan inte den politiken fortsätta.
Beslut om åtgärd måste bygga på fakta och eftersom covid-19 är en klustersmitta borde man ge möjligheter till regionerna att själva bekämpa smittan.
Pandemin har återigen tagit fart i våra närområden och det måste vi ta på allvar. Däremot måste det bli ett slut på den finländska regeringens hattande hit och dit och måste inse att regionala lösningar är vägen framåt.
I detta läge är det svårt att hitta nationella lösningar på en klustersmitta som covid-19. Vi har ännu inte ett vaccin vilket medför att det nu i första hand handlar om att leva med smittan. Då är det upp till var och en av oss fortsätta det enkla, men ändå så viktiga, nämligen att tvätta händerna, hosta i armvecket och stanna hemma vid minsta symtom. Svårare behöver det inte vara och vi behöver framför allt inte mer symbolpolitik från den finska regeringen. En politik som leder till stora komplikationer i hela samhälllet.
Daniel Dahlén