Tack vare sitt isolerade läge och myndigheternas stränga restriktioner har ålänningarna hittills klarat pandemin fysiskt oskadda. Här har vi sluppit såväl dödsfall som intensivvårdspatienter.
I hela världen har pandemin enligt de senaste siffrorna skördat fem miljoner liv –en siffra som förmodligen är mycket större i verkligheten. Det kommer allt fler rapporter som pekar på att många länder underrapporterat antalet döda och sjuka.
När gränserna nu öppnar så sakteliga kommer Åland med största sannolikhet att få fler smittade. I synnerhet när trafiken mot Sverige återupptas. Vi har smittans andra våg framför oss.
Åland har som bekant i stället drabbats ekonomiskt. Det stängda samhället har tvingat företag att permittera för att inte gå under. I synnerhet har turistbranschen drabbats skoningslöst.
Permitteringarna har fått arbetslösheten att rusa upp till 13 procent, enligt de senaste Åsub-siffrorna från den 15 maj.
Det totala antalet övernattningar på hotellen i april var 651, vilket innebär en minskning om drygt 94 procent jämfört med april 2019.
Turist-Åland blöder.
Det var naturligtvis det enda rätta, men det är ändå glädjande att Helsingforsregeringen nu har gett besked om att även Åland får del av företagsstödet. Stödet ingår i den fjärde tilläggsbudgeten. Mer detaljerad information väntas efter helgen.
Dessutom tog riksdagens ekonomiutskott till sig av kritiken mot utformningen av det ekonomiska stödet till restaurangerna. I stället för att basera stödet på restaurangernas inkomst under vintermånaderna januari och februari, tillåts krogarna att utgå från försäljningen under april och maj förra året, vilket passar sommarsäsongsbetonade restauranger, som de åländska, mycket bättre.
Trots den ökade smittrisken är det bra att restriktionerna nu börjar lättas upp lite. Från den 1 juni får restauranger och kaféer börja ta emot gäster igen. Visserligen under begränsade former, men det betyder att de kan sätta sin personal, eller åtminstone delar av den, i arbete igen.
Åland behöver sina, proportionellt sett, ovanligt många och fina restauranger. Vi lever på turismen och besökare vill kunna fika och äta gott när de kommer hit.
Därför bör alla som har möjlighet nu passa på att besöka sina favoritmatställen och stödja dem.
Det bästa ålänningarna kan göra är att stödja det lokala näringslivet. Åland kommer inte att se likadant ut efter krisen som före, men ju mer vi kan hjälpa till och stödja just nu, desto mindre blir de strukturella skadorna.
Petter Lobråten