Landskapsregeringen har tagit fram ett betänkande om revidering av landskapets offentlighetslagstiftning. Det är bra, för lagstiftningen behöver ses över. Teknikutveckling och informationskrav ändras över tid och kravet från allmänheten på transparens har blivit allt viktigare. En uppdaterad lagstiftning ger oss möjligheter till att ta del av vad som beslutas. Det minskar riskerna för att missförstånd ska uppstå mellan beslutsfattare och den enskilda individen.
I dessa tider är detta av största vikt. Tider där fenomen som faktaresistens plötsligt blir allmänt vedertagna och många gångar även accepterade. Med detta som bakgrund är landskapsregeringens initiativ mycket bra.
Även om initiativet är bra så uppstår det fort problem. Vid en revidering av offentlighetslagstiftning krävs stor försiktighet. Små nyanser i lagtext kan få stora följder. Nyansskillnader kan snabbt leda till att dina rättigheter att få ut uppgifter från myndigheter äventyras. Att medias möjligheter till att granska beslutsfattandet försvåras. Detta i sin tur riskerar våra demokratiska rättigheter.
Liggande betänkande har ett tydligt tjänstemannaperspektiv. Det är bra att tjänstemännen fått säga sitt men nu behövs kunskap från andra aktörer i samhället. Externa experter från den akademiska världen men även från media. Kunskap som utvecklar betänkandet så att det omfattar alla viktiga samhällsfunktioner.
Om betänkandet går vidare i nuvarande form försvårar det ålänningarnas möjligheter att delta i och granska makten. Insynen i myndigheternas arbete försvåras vilket leder till att de demokratiska institutionernas legitimitet på sikt kan ifrågasättas.
Betänkandet präglas även av vidlyftande möjligheter till sekretess. Det måste ligga i hela samhällets intresse att undvika det. Därför måste sekretessinstrumentet hanteras ytterst varsamt. Det ska även vara tydligt hur det tillämpas.
I betänkandet, som det föreligger, finns stora problem med att sekretessinstrumentet används för vidlyftigt. Det måste tas allvarligt och åtgärdas omedelbart. Sekretess ska så länge som möjligt undvikas.
En intressant diskussion aviseras även i betänkandet gällande huruvida offentliga bolag ska omfattas av offentlighetslagstiftningen eller ej. De åländska offentligt ägda bolagen bör omfattas av offentlighetslagstiftningen. Samtliga offentliga bolag hanterar indirekt skattemedel. Medel som kunde användas till vård, skola och omsorg. Att inte omfatta bolagen i befintlig lagstiftning är att begränsa medborgarens rätt till att få information om hur de allmänna medlen används.
Daniel Dahlén