Vid 19 tillfällen sedan april förra året till och med mars i år har landskapsregeringen (LR) hävdat brister i hur Finlands regering och riksdag hanterat Åland i sitt lagstiftningsarbete. Dessutom har LR fört fram liknande klagomål ytterligare tre gånger, i två brev och ett mejl.
I skrivelserna till Helsingfors finns dels påpekanden om att material på svenska har saknats, dels att förslagen inte tar hänsyn till åländska förhållanden.
Dessutom har LR vid flera tillfällen gjort direkta begäranden om att bli hörd i frågor där den finska regeringen förbisett att LR enligt självstyrelselagen ska höras.
Mejlväxling
I de handlingar Ålandstidningen har begärt ut finns, utöver de 17 formella breven, utlåtandena och begärandena, också en mejlväxling mellan förvaltningschefen John Eriksson och lagstiftningsrådet Heidi Kaila vid statsrådets kansli från den 1 mars i år. Heidi Kaila meddelar i sitt inledande mejl till LR att undantagsförhållanden råder i landet och bifogar ett pressmeddelande på svenska från statsrådets kommunikationsavdelning.
”Vi kan bara konstatera att Ålands landskapsregering, i strid mot 33 § och 38 § i självstyrelselagen för Åland, inte fått ge ett utlåtande eller fått information på svenska varken rörande beslutet om undantagsförhållanden eller propositionen som nu lämnats till riksdagen om stängning av förplägnadsrörelser”, skriver John Eriksson i sitt svar till Heidi Kaila.
Han begär även att propositionen ”omgående” delges LR, eftersom man inte lyckats hitta den på svenska.
Begär dialog
I handlingarna finns också ett brev till statsrådet från september förra året gällande ekonomisk kompensation för bekämpning av covid-19-pandemin. I brevet, som inte är ett direkt påpekande om bristande hantering av självstyrelsen, frågar LR om statsrådet avser förverkliga den protokollanteckning vid hanteringen av statens fjärde tilläggsbudget där det framgår att Ålands coronarelaterade kostnader ska utredas och ersättas.
Vidare i brevet meddelar LR ”sin beredskap att inleda en dialog i saken och efterfrågar närmare information om processens form och tidtabell”.
I ytterligare ett brev, till Traficom i januari i år, begär LR sjöfartsstöd och redogör för Ålands transportbehov. Särskilt hävdar LR Ålands försörjningsberedskapssituation och möjligheten för ålänningar att upprätthålla kontakten med Sverige genom självstyrelselagen och Ålandsöverenskommelsen.
» Fakta
Utdrag ut Ålands självstyrelselag
§ 28, 2 mom: I fråga om lagar som har särskild betydelse för landskapet ska utlåtande inhämtas av landskapet innan lagen stiftas.
§ 33: Innan republikens president, statsrådet, ett ministerium eller någon annan myndighet utfärdar föreskrifter som uteslutande gäller landskapet eller som annars har särskild betydelse för landskapet, skall landskapsregeringens utlåtande i saken inhämtas.
§ 36: Landskapet är enspråkigt svenskt. Ämbetsspråket i stats-, landskaps- och kommunalförvaltningen är svenska.
§ 38: Skrivelser och andra handlingar som utväxlas mellan landskapsmyndigheterna och statens myndigheter i landskapet skall avfattas på svenska.
§ 69: Självstyrelselagen kan inte ändras eller upphävas annat än genom överensstämmande beslut av riksdagen och lagtinget, inte heller kan avvikelse från den göras på något annat sätt.
6.4.2020
Ställningstagande till statsrådets kansli gällande skärpningar i gränstrafiken.
Bristande hantering av självstyrelsen.
• Många åtgärder som vidtas får långtgående konsekvenser för Åland inom områden som i normalfallet hör till åländsk lagstiftningsbehörighet.
• Rikets myndigheter ska även under undantagsförhållanden iaktta grunderna för den åländska självstyrelsen. Hänvisning till Ålandsöverenskommelsen.
8.4.2020
Bemötande till statsrådet gällande gränstrafiken.
Bristande hantering av självstyrelsen.
• Med beaktande av självstyrelsen hade LR förväntat sig att det begärda undantaget för gränsöverskridande sjukvårdspersonal skulle ha beviljats.
• Beslutet medför en betydande extra arbetsbelastning för ÅHS.
• LR förväntar sig även att Social- och hälsovårdsministeriet tar kontakt för att ange hur ministeriet avser att förverkliga det åläggande de har enligt riktlinjerna.
24.4.2020
Skrivelse om Ålands coronasituation till statsrådet.
Bristande hantering av självstyrelsen.
• Undantagstillståndet och händelserna sedan det utfärdades har visat att det finns ett betydande behov av att se över hur självstyrelselagen och beredskapslagstiftningen förhåller sig till varandra.
1.6.2020
Utlåtande till Social- och hälsovårdsministeriet gällande temporär ändring av smittskyddslagen.
Bristande hantering av språket.
• Bara detaljmotiv och paragrafförslag var översatt till svenska. Hänvisning till paragraf 33.
• Övriga delar i propositionen har endast kunnat läsas översiktligt på grund av den korta tid som var kvar av utsatt remisstid.
17.6.2020
Utlåtande till Kommunikationsministeriet gällande digitala verktyg i eftervården av coronaviruskrisen.
Bristande hantering av språket.
• Alla handlingar finns endast på finska. Hänvisning till paragraf 36 och 38.
27.8.2020
Begäran till statsminister Sanna Marin om att LR blir hörd gällande gränsrestriktioner.
Bristande hantering av självstyrelsen.
• LR begär tillgång till de analyser som gjorts och att en dialog förs med Åland.
• LR betonar kravet på hörande enligt paragraf 33.
• LR förutsätter att en faktisk diskussion förs mellan LR och riksmyndigheter innan beslut om gränsrestriktioner fattas.
18.9.2020
Utlåtande till Kommunikationsministeriet gällande ändring av lagen om transportserivce (kontroll av negativt testresultat).
Bristande hantering av språket.
• Bara några avsnitt har översatts till svenska. Hänvisning till paragraf 28, andra momentet.
24.9.2020
Utlåtande till Social- och hälsovårdsministeriet gällande social- och hälsovårdsreformen.
Bristande hantering av självstyrelsen.
• LR förutsätter att en faktisk diskussion kommer att föras tillsammans med berörda ministerier samt att behövliga underlag och beräkningar presenteras.
1.10.2020
Utlåtande till Social- och hälsovårdsministeriet gällande temporära ändringar i smittskyddslagen och polislagen.
Bristande hantering av språket och självstyrelsen.
• Proposition har inte till alla delar översatts till svenska. Hänvisning till paragraf 28, andra momentet, och paragraf 38.
• Förändringen av smittskyddslagen innebär reglering av många rättsområden som hör till Ålands lagstiftningsbehörighet. De åtgärder som nu föreslås var inte avsedda att regleras inom ramen för den lagstiftningsbehörighet Finland har i fråga om smittskydd.
• Enligt LR:s bedömning krävs lagtingets bifall för att lagförslaget i alla delar ska bli gällande på Åland. Hänvisning till paragraf 69.
8.10.2020
Utlåtande till riksdagens kommunikationsutskott gällande temporära ändringar i smittskyddslagen och lagen om transportservice.
Bristande hantering av självstyrelsen.
• I lagförslaget beaktas inte det faktum och de praktiska problem som är kopplade till att det på Åland är LR som begär handräckning av de statliga myndigheterna.
• Kostnader kopplade till lagförslaget beaktas inte i finansieringen av självstyrelsen.
23.11.2020
Utlåtande till Social- och hälsovårdsministeriet gällande temporära ändringar i smittskyddslagen.
Bristande hantering av självstyrelsen och språket.
• Propositionen har endast i mindre delar översatts till svenska. Hänvisning till paragraf 28, andra momentet, och paragraf 38.
• Lagförslaget har även en väsentlig betydelse för Åland då det viktiga utbytet med Sverige påverkas. Hänvisning till Ålandsöverenskommelsen.
• Lagförslaget är inte anpassat till åländska förhållanden och en finansiering saknas för Åland. LR ifrågasätter om lagförslaget kan verkställas på Åland.
15.12.2020
Utlåtande till Kommunikationsministeriet gällande ändring av miljöskyddslagen för sjöfarten och vissa andra lagar.
Bristande hantering av självstyrelsen och språket.
• Motiveringstexterna (ca 100 sidor) har inte översatts till svenska. Endast en sida samt lagtexterna finns översatta.
• Innehållet i propositionen utgörs delvis av frågor som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet.
13.1.2021
Utlåtande till Kommunikationsministeriet gällande lagändringar om informationssäkerhet och dataskydd.
Bristande hantering av språket.
• Den del av rapporten som är översatt till svenska är de förslag till politiska riktlinjer som arbetsgruppen presenterar. Resterande del av rapporten är inte översatt. Hänvisning till paragraf 38.
20.1.2021.
Begäran till inrikesminister Maria Ohisalo om att bli hörd om en eventuell skärpning av gränstrafiken.
Bristande hantering av självstyrelsen.
• LR förutsätter att en faktisk diskussion förs med statsrådet innan ett eventuellt beslut fattas. Hittills har ingen kontakt tagits av statsrådet i ärendet. Hänvisning till paragraf 33.
3.2.2021
Utlåtande till Inrikesministeriet gällande ändringar i lotterilagen.
Bristande hantering av språket.
• LR har enbart fått ta del av en begränsad del av utkastet till proposition och lagförslaget då resterande delar inte översatts till svenska.
• Med tanke på propositionens och lagförslagets betydelse för självstyrelsen och verksamhetsförutsättningarna för Paf utgår LR ifrån att möjlighet framöver ges till ett heltäckande utlåtande.
8.2.2021
Utlåtande till riksdagens lagutskott och social- och hälsovårdsutskott gällande social- och hälsovårdsreformen.
Bristande hantering av självstyrelsen.
• Det har varit svårt att bedöma lagstiftningspaketets konsekvenser eftersom LR inte haft tillgång till relevant beskattningsdata och konsekvensbedömningarna inte gjorts utgående från ett åländskt perspektiv.
• En av grundprinciperna i självstyrelsesystemet är att riket inte kan påföra åländska kommuner sådana uppgifter som inte även handhas av rikets kommuner.
2.3.2021
Utlåtande till riksdagens grundlags- och ekonomiutskott gällande temporär ändring av lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet.
Bristande hantering av självstyrelsen och språket.
• LR har inte hörts under beredningen. Hänvisning till paragraf 28, andra momentet, och paragraf 33.
• Riksdagens ekonomiutskott uppfyller inte kraven i paragraf 38.
• Det är problematiskt med den lagstiftningsteknik som nu tillämpas då bestämmelser intas i rikslagstiftningen att gälla även på Åland inom ett rättsområde som annars regleras i landskapslagstiftning.
22.3.2021
Utlåtande till Arbets- och näringsministeriet gällande fortsättning av förändring i lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet.
Bristande hantering av självstyrelsen och språket.
• Utlåtandetiden är högst begränsad.
• LR har inte gått ta del av något material på svenska. Hänvisning till paragraf 33 och 38.
23.3.2021
Utlåtande till Finansministeriet gällande att utveckla den digitala identiteten.
Bristande hantering av språket.
• Promemorian på 112 sidor är uteslutande på finska. Endast en fyra sidor lång sammanfattning finns på svenska. Hänvisning till paragraf 36 och 38.
-
”Orimligt att skjuta
över ansvaret på Åland”
Pandemin har förstört mycket i kontakterna mellan Helsingfors och Åland, menar riksdagsledamoten Mats Löfström.
– Landskapsregeringen har all rätt att vara kritisk, säger han.
Mats Löfström konstaterar att varje fall där hanteringen av självstyrelsen falerat är ett fall för mycket. Han tror, liksom lantrådet Veronica Thörnroos (C) att tidsbrist är en stor bidragande faktor till bristerna.
– Pandemin har gett oss en verklighet som ingen människa kan kontrollera, så ur det perspektivet finns det förmildrande omständigheter, men med det sagt måste man säkerställa att kontakterna med Åland fungerar på ett lagenligt sätt ändå, säger han.
Han har större förståelse för de brister i hanteringen av självstyrelsen som skedde för ett år sedan, när situationen var helt ny och främmande.
– Men nu när man har levt med det här i ett år måste man kunna hitta lösningar. Jag tycker själv att saker har blivit bättre, men de är inte på en normal nivå.
Vid flera tillfällen har LR behövt begära att man ska bli hörd i frågor, är det rimligt?
– Absolut inte. Det måste sitta i ryggmärken i hela statsförvaltningen att höra Åland.
”Orimligt”
Mats Löfström säger att det har skett en försämring i Helsingfors hantering av Åland de senaste decennierna. Några orsaker är att statsförvaltningen har minskat i storlek, medan tempot ökat. Dessutom har de svenska språkkunskaperna minskat.
– Men det ska inte vara så att LR ska behöva påpeka för statsförvaltningen att den brister. Det står uttryckligen i självstyrelselagen att det är statens ansvar. Den åländska förvaltningen är ännu mindre och det vore orimligt att skjuta över ansvaret för att självstyrelsen följs på Åland.
Lantrådet menar att en lösning på problemet kunde vara att tillsätta en tjänsteman med ansvar för Ålandsfrågor vid statsrådets kansli, något som LR också föreslagit. Vad tror du om det?
– Det kan absolut vara en del av lösningen, det är inte heller en ny tanke, utan en idé som har varit uppe i flera repriser. Sedan ska man komma ihåg att det finns över tio ministerier, varav statsrådets kansli är ett. En person kan inte hålla koll på allt som händer vid alla ministerier, utan man måste jobba fram rutiner.
”Ganska ledsen”
Kan du i din roll påverka på något sätt, förutom i grundlagsutskottet?
– I allra högsta grad. Till exempel skrivningen om Ålandsstrategin i regeringsprogrammet kom inte dit av sig själv, utan för att det fanns ett konkret förslag. Den kom dit för att jag såg hur det sköttes under den förra mandatperioden med alldeles för lite resurser för Åland. Nu är det många saker som har blivit bättre, men sedan kom pandemin och förstörde. Den har vänt upp och ner på hela landet. LR har all rätt att vara kritisk, men pandemin har satt mycket ur spel.
Mats Löfström säger att han själv är ”ganska ledsen” över hur mycket som har fått prioriteras bort i och med pandemin.
– Jag hade sett fram emot att flytta fram positionerna under den här mandatperioden, när vi nu har en majoritet av ministrarna som pratar svenska flytande. Plötsligt upptar coronan 90 procent av vad alla håller på med. Men jag hoppas att vi kan ta stora steg framåt ännu i år, jag är ganska optimistisk till att vi kan få saker att bli bättre.