2.800 slumpmässigt utvalda personer över 20 år får i dagarna ett brev där de ombeds delta i undersökningen ”Hälsosamma Finland”.
Frågorna handlar om saker som levnadsförhållanden, livskvalitet, funktionsförmåga, tillgänglighet till vård och hur man har behandlats under besöken, levnadsvanor och olycksfall.
– Resultaten rapporteras våren 2025, säger specialsakkunniga Ulla-Liisa Latvala vid landskapsregeringen.
Åland har deltagit i undersökningen en gång tidigare, 2022. Svaren som gavs då är en viktig informationskälla för folkhälsoarbetet på Åland. De ligger till grund för den åländska folkhälsostrategin och för de prioriteringar som görs inom ramen för den.
Enligt Ulla-Liisa Latvala visade den förra undersökningen, på riksnivå, att var fjärde person i Finland lever sunt. I den bedömningen utgår man från fem faktorer: att man inte röker, att man dricker måttligt med alkohol, att man äter en tillräcklig mängd grönsaker, frukt och bär samt att man motionerar och sover tillräckligt.
– Om alla skulle leva sunt skulle vi ha mycket mindre folkhälsoproblem, säger hon.
”Otroligt värdefull”
Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj säger att det åländska deltagandet i undersökningen är mycket viktigt. Han betonar också betydelsen av att så många som möjligt besvarar enkäten.
– Det ger otroligt värdefull information för oss.
Landskapsläkare Knut Lönnroth understryker nyttan av undersökningen för det åländska folkhälsoarbetet, bland annat som informationskälla när man tog fram folkhälsostrategin.
– Särskilt vad gäller levnadsvanorna. Mycket av informationen om den vuxna befolkningen har vi inte haft innan.
Ålänningarnas kostvanor har man fortfarande dålig statistik om, säger han. Men det ska man jobba mer aktivt med det under hösten.
– Undersökningen har varit viktig och fortsätter att vara viktig.
Dålig svarsfrekvens
Knappt hälften av deltagarna på Åland besvarade enkäten förra gången, säger Knut Lönnroth.
– Det var den bästa svarsfrekvensen i Finland. Men den är inte bra.
Han har en förhoppning om att fler ska svara den här gången.
– Kasta inte det här i papperskorgen. Annars vet vi inte hur det står till med folkhälsan och vad vi ska prioritera i vårt arbete.
Landskapsregeringen betalar 28.000 euro för den utvidgade undersökningen på Åland.
– Det ger väldigt mycket extra att kunna jämföra med andra regioner, säger Knut Lönnroth.
Enligt Ulla-Liisa Latvala är de som deltog i undersökningen förra gången exkluderade från att delta denna gång.