När ett dike skulle utvidgas i Gottby gjordes ett ovanligt fynd. Där i leran låg delar av ett vrak.
-Det speciella med det här vraket är att det hittades så långt ifrån vattnet, säger Marcus Lindholm, antikvarie på museibyrån.
HISTORIA Fyndet gjordes i södra Gottby mot Gottbysund av Johnny Jäderholm. Där omkring 70 centimeter ner i leran fanns en 13 14 meter lång köl, bottenstockar och bordläggningsplankor. Fyndet gjordes 300 meter från vattnet. Ett fynd på det avståndet från vattnet är ovanligt, likaså att överhuvudtaget hitta ett.
Foto:
-Det finns många vrak på Åland men det är sällan de hittas. Jag har bara varit med en gång om att hitta ett sådant vrak. Även om vraket i sig inte är unikt så är det alltid intressant rent vraktekniskt, speciellt när det är i så gott skick, säger Markus Lindholm.
Fyndet visar också på svårigheterna att faktiskt lokalisera vrak.
-Hela babordssidan har grävts bort när utfallet vidgades tidigare och då märkte troligtvis inte ens de som gjorde det vad som fanns där i marken. Nu när man rensade denna gång ramlade hela kölen ut, säger han.
Att kölen är bevarad i nästan sin fulla längd beror på att den legat längs med utfallet.
-Och i och med att det är gammal sjöbotten är dess skick välbevarat, säger Lindholm.
Omkring 18 till 20 meter tror han kölen var ursprungligen.
Ställs ut för beskådning
Vrakets ålder är ännu inte daterad.
-Det är svårt att datera ålder exakt utan ordentlig dokumentation men min bedömning just nu är att den är från slutet av 1600-talet. Det för att vi vet att fram till 1700-talet var området täckt med vatten, säger Marcus Lindholm.
Den dokumentationen kommer att ske i samband med att museibyrån inventering av strandvrak i slutet av maj.
Vrakdelarna lämnade under helgen sin fyndplats till förmån för Sjökvarteret. Där kommer de att ingå i utställningen om skepps- och båtbyggeri.
Att den ska ingå där är Lindholm glad över.
-Vi har tyvärr små möjligheter på museibyrån att ta vara på stora vrakdelar som denna därför är det väldigt lyckat att Sjökvarteret visar intresse, säger han.
Många ville se
Många var på plats för att se på vraket under fredagen.
-I vanliga fall brukar jag vara ensam men så var det inte i fredags. Jag har nog inte varit med om så stort intresse, säger Lindholm.
-Vraket är en röst från forna tider, säger Torbjörn Sundblom var en utav dem och fortsätter:
-Det är jätteintressant att se. Båten var ovanligt smäckert byggd med en vacker köl, tycker jag. Den vittnar om vilken fin båt gubbarna byggde då.
Lindholm berättar att det är stora träd som fällt vid bygget av båten.
-Kölen är till exempel gjord av en enda stam, plankorna är stora och av grov timmer och material är inte särskilt efterarbetat.
Varför vraket hamnat just där tror Lindholm är avsiktligt.
-Jag skulle tror att det är medvetet sänkt när det var uttjänat.
Ålandstidningen