Den nya strategin för hållbart byggande betonar vikten av att öka kunskapen om hållbart byggande på Åland och av att ta hand om, och utveckla, de byggnader som redan finns.
– Byggsektorn och byggnadsbeståndet står för en mycket betydande del av den påverkan som vi människor har på vår värld. Den använder stora mängder material och energi. Vill man ställa om till ett mer hållbart samhälle är det en viktig sektor att titta på, säger Yvonne Österlund.
Ny portal
I strategin presenteras fyra fokusområden och 53 åtgärder från flera åländska aktörer.
Vilka åtgärder kommer att upplevas som nya?
– För gemene man kommer man över tid att märka förändringarna av lagstiftningen, till exempel genom de deklarationer som ska finnas när man köper hus.
Byggsektorn
• Globalt sett använder byggsektorn och byggnadsbeståndet cirka 50 procent av jordens naturresurser och cirka 40 procent av energin samt ger upphov till cirka 30 procent av allt avfall och cirka 35 procent av växthusgasutsläppen.
• På Åland antas sektorn ha motsvarande påverkan.
• Knappt 70 procent av byggnaderna på Åland är över 30 år och över 30 procent är över 50 år. Ett sätt att minska avtrycket är att använda byggnaderna så länge som möjligt.
Källa: Landskapsregeringens strategi för hållbart byggande.
Ett stort fokus ska dessutom läggas på att sammanställa och sprida information.
– Det är själva kärnan i strategin.
Vilka åtgärder står först i tur?
– Det är att lägga grunden för en hemsida, en portal, där vi samlar material som vi tror är viktigt för branschen och för andra som inte är lika djupt involverade, till exempel de som ska köpa hus eller undrar hur de ska ta hand om sitt hus.
Rivningslov
Andra exempel på åtgärder i strategin är att uppmuntra utfasning av fossila bränslen och direktverkande el för uppvärmning, att utreda om rivningslov ska införas i lagstiftningen och att öppna en kombinerad återbruksstation med butik för bland annat byggnadsmaterial i anslutning till Svinryggens deponi.
Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) säger i ett pressmeddelande att hållbart byggande lönar sig både ekonomiskt och miljömässigt, både för den som bygger och betalar, för branschen och samhället som helhet.
”Den här strategin är realistisk så vi har en klar ambition att genomföra den och den är starkt förankrad hos berörda parter”, säger hon.
Landskapsregeringen avser att samla huvudaktörerna årligen, för att följa upp åtgärderna samt vid behov revidera åtgärdslistan.