En utredning av Åland som eget kyrkoland, ny självstyrelselag, cancerutredning, resultatlön för lärare, minneslund på Prästö, ny officiell flaggdag, utekonstverk till öspelen och sänkt promillegräns.Det är bara några av förslagen i de 69 motioner som lämnades in i går.
POLITIK Det är viktigt att motionera och oppositionen i lagtinget verkar dela den uppfattningen. Inte mindre än 69 hemställningsmotioner lämnades in i går. Det är 24 fler än 2007 som var ett valår.
De flitigaste motionärerna finns inom obunden samling som står för 30 av förslagen. Någon måste ta på sig rollen att vara kreativ och gå i bräschen för utvecklingen, skriver gruppledaren Danne Sundman i ett pressmeddelande.
Socialdemokraterna lämnar in 23 motioner, Ålands framtid nio och de frisinnade fyra. Två motioner är gemensamma för fs, Åf och ob medan fs och ob samsas om en.
Kyrkoland och ramlag
Hela den borgerliga oppositionen tar upp landshövding och numera även kyrkopolitikern Peter Lindbäcks förslag om en utredning av Åland som eget kyrkoland. Åf, ob och fs vill att en parlamentarisk kommitté tillsätts för att utreda frågan.
De tre partierna föreslår också att en ny självstyrelselag ska börja beredas. Lagen bör få formen av en ramlag enligt färisk modell så att lagtinget självt kan besluta om att ta över nya behörighetsområden. I lagen bör bland annat ingå att landshövdingen blir riksombudsman, att Åland blir egen valkrets också i EU-val, att LR kärar och svar i EG-domstolen och representerar Åland i EU:s ministerråd.
Ny flaggdag
De obundna vill att den 20 augusti blir officiell flaggdag. Det var dagen för mötet på folkhögskolan som markerar Ålandsrörelsens början.
Partiet föreslår också att oavlönade självstyrelseambassadörer ska utses för att sprida information om Åland ute i världen.
Minneslunden
De obundna trycker på för att den ekumeniska minneslunden i Prästö ska kunna tas i bruk och föreslår att landskapet bygger vägen och röjer slyet till den blivande viloplatsen.
Partiet föreslår också att en fond för katastrof- och humanitär hjälp inrättas, att drogteser införs bland landskapets anställda och elever, att Östra utfarten byggs om mellan Storagatan och Styrmansgatan till en passage under mark och att ett förbud införs mot tvätt- och rengöringsmedel som innehåller fosfater.
Promillegräns och öspel
Socialdemokraterna vill sänka promillegränsen för rattonykterhet till 0,2 promille. Man vill också ha en utredning vart fjärde år om ålänningarnas tobaks-, alkohol- och narkotikabruk.
Partiet föreslår ett utekonstverk vid kk-huset till minne av öpelen på Åland 2009, att skärgården får poliser och att en tidtabell för Gullåsens ombyggnad slås fast.
Cancervaccination
Socialdemokraterna vill ha allmän vaccination av flickor i årskurserna fem och sex mot livmoderhalscancer. Man vill också ha en omfattande utredning om orsakerna till den stora förekomsten av cancer på Åland och att ett förebyggande arbete inleds utgående från utredningen.
Partiet föreslår dessutom allmän och regelmässig prostataundersökning för män.
EU som Ålands garant
Ålands framtid föreslår att Ålands fredsinstitut får i uppdrag att utreda dels konsekvenserna för Åland om Finland går med i Nato, dels möjligheten att EU träder in som garant för demilitariseringen och neutraliseringen.
Partiet vill ändra lagen om val av landshövding så att det åländska inflytandet tryggas och föreslår att åländska förtjänsttecken tas fram. Åf vill ha fler timmar fysisk aktivitet på skolschemat och resultatlön för lärare.
Fiskodla på land
De frisinnade föreslår ett pilotprojekt för landbaserad fiskodling i samarbete med näringen och fiskindustrin. Fs vill också att det inrättas marina reservat inom Åland och att landskapsförvaltningens fordon byts ut mot mer miljövänliga.
Fs och de obundna föreslår i en gemensam motion att en barnomsorgspeng införs. Både de obundna och socialdemokraterna vill ha kvar postkontoret i post- och tullhuset i Eckerö.
Regeringspartierna liberalerna och centern har inte lämnat in en enda motion.
Kerstin Österman